Sign In

Министар Богданић у Вићенци

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић пренио је представницима српске заједнице у Вићенци да ће Влада Српске учинити све да односи између матице и дијаспоре у Италији буду бољи и да сарадња буде садржајнија на обострану корист.

Министар Богданић је рекао да се то односи и на остала мјеста у Европи и свијету у којима живе Срби поријеклом са ових простора. 

Он је јуче у провинцији Вићенца донирао за двије српске школе одређен број уџбеника од првог до деветог разреда и један рачунар са штампачем и пројектором. 

Министар Богданић је објаснио да је ријеч о школама у Вићенци и у Сију у којима се настава обавља на српском језику и гдје заједно уче дјеца из Републике Српске и Србије. 

Он је подсјетио да је то договорено приликом претходне посјете са предсједником Владе Жељком Цвијановић када су наставници пренијели да им је потребан један број уџбеника да би дјеца лакше могла да уче српски језик. 

"Сматрам веома битним да Министарство просвјете и културе успостави тјешњу сарадњу са српском дијаспором да би генерације које нису рођене у Републици Српској имале прилику да науче српско писмо, историју, културу, географију, вјеронауку", каже Богданић. 

Министар Богданић је додао да је током боравка са народним послаником Игором Жунићем у провинцији Вићенца присуствовао и спортско-културној манифестацији "Ђурђевдански сусрети" на позив организатора - Српског друштва "Круна" из Сија, на којој је учествовало око 50 екипа које су се такмичиле у фудбалу и одбојци. 

Према његовим ријечима, присуствовали су и Светој литургији у Српској православној цркви у Вићенци, гдје су о положају Срба који тамо живе разговарали са свештеником, као и о томе шта Влада Српске може да уради за дијаспору, како да успоставе тјешње односе, бољу сарадњу. 

Он је додао да је било ријечи и о томе како да се заинтересованима олакша могућност да улажу и развијају Републику Српску, те да се доста питања односило на то како могу да лакше дођу до дозвола. 

"Сматрам да је нашим људима недостајало то што није било тјешње сарадње, па су углавном били ослоњени на институције, односно на Министарство иностраних послова Србије", оцијенио је Богданић. 

Он је истакао да представништва Српске треба да раде много више на успостављају привредне сарадње, док је за дипломатско-конзуларна представништва БиХ рекао да се Република Српска на њих не може ослонити, али да се нада да ће и то у неком наредном периоду боље функционисати. 

Он је подсјетио да су на недавном форуму српске дијаспоре у Швајцарској људи, који су се остварили у бизнису, али и у другим сферама живота у земљама гдје данас живе изразили спремност да све то пренесу и на ове просторе и едукују људе овђе да би успјели достићи ниво развоја земаља у којима живе. 

"Сигурно да то није лако, али мислим да ћемо сви заједно много више да урадимо", истакао је Богданић. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.