Sign In

Упозорење за грађане поводом високих температура

Објављено:

​​Обзиром на високе температуре Министарство здравља и социјалне заштите упозорава грађане Републике Српске да у наредном периоду, уколико је могуће, што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијим периодима дана. 

Високе температуре могле би утицати на већину популације, те се препоручује, колико год је могуће, да се у најтоплијим периодима дана борави у затвореним и расхлађеним просторијама, суздржава од физичких напора, чешће тушира млаком водом и узима што више течности. Ово се посебно односи на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем. У случају тегоба препоручљиво је да се одмах јаве доктору породичне медицине. 

Уколико постоји потреба за излазак ван куће, препоручује се максимална заштита од UV зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи, лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочара. 

Министарство здравља и социјалне заштите посебно упозорава родитеље да, у најтоплијим периодима дана, заштите своју дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високих температура.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.