Sign In

Министар Богданић отворио скуп „Дијалог о трансформацији здравствених система у Здравственој мрежи југоисточне Европе“

Објављено:

​​​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић обратио се учесницима скупа „Дијалог о трансформацији здравствених система у Здравственој мрежи југоисточне Европе“ који се одржава 14. новембра у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци. 

Скуп реализује Свјетска здравствена организација у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, Федералним министарством здравства у Влади Федерације Босне и Херцеговине, Одјелом за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Министарством цивилних послова у Савјету министара Босне и Херцеговине. 

Овај значајан догађај у форми дијалога представника Свјетске здравствене организације, Међународног центра за интегрисану здравствену заштиту Шкотске, Министарства здравља Словеније, Института за јавно здравље Словеније те експерата из десет земаља Здравствене мреже југоисточне Европе прилика је за размјену сазнања и искустава о начинима вођења транформације здравственог система у контексту многобројних изазова са којима се суочавају земље Здравствене мреже југоисточне Европе, и биће надградња напретка који је већ остварен у многим областима. 

„Јачање функција и капацитета здравства потребни су за достизање бољих здравствених исхода. Иако смо свјесни да здравствени системи могу да се разликују у региону Југоисточне Европе због различитих организационих модела наших земаља у уређењу пружања здравствених услуга, постоје и многе сличности углавном у основној потреби за информацијама, знањем и компетенцијама у здравству. Сви се мање или више суочавамо са проблемима мањка ресурса, недостатка вјештина, недовољним капацитетима, слабом мотивацијом. Зато очекујем да ће овај дијалог допринијети превазилажењу ових изазова”, поручио је министар Богданић. 

Сутра ће Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворити скуп "Дијалог о јачању управљања услугама у области јавног здравља у Здравственој мрежи југоисточне Европе" који се одржава 15. новембра у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци. 

Службе у области јавног здравља суочене су са многобројним изазовима, укључујући све већи терет хроничних обољења, рекурентних заразних болести и неријетко тежак финансијски и организациони контекст, уз смањење услуга јавног здравља у многим земљама. Обновљено је интересовање за организацију и финансирање услуга и кадровско јачање области јавног здравља. Ова тема налази се високо на листи приоритета програма Здравствене мреже југоисточне Европе од објављивања извјештаја "Оцјена услуга у области јавног здравља у југоисточној Европи" 2009. године. Државе чланице Европског региона СЗО све више траже информације о ефективним организационим, финансијским и кадровским уређењима и текућим реформама услуга у области јавног здравља у Европи. Оквир здравствене политике Европског региона Свјетске здравствене организације, Здравље 2020, који су у септембру 2012. године на Малти усвојиле државе чланице Европског региона СЗО, наглашава потребу за дјеловањем у области јавног здравља. Један од њених основих стубова је Европски акциони план за јачање капацитета и услуга у области јавног здравља.

Дијалог организује Свјетска здравствена организација у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, Федералним министарством здравства у Влади Федерације Босне и Херцеговине, Одјелом за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Министарством цивилних послова у Савјету министара Босне и Херцеговине. 

Овај значајан скуп у форми дијалога представника Свјетске здравствене организације, Европског опсерваторијума за здравствене системе и политике, Министарства здравља Словеније, Института за јавно здравље Словеније, Школе народног здравља „Андрија Штампар“ (Хрватска) и Медицинског универзитета у Гдањску (Пољска), те експерата из десет земаља Здравствене мреже југоисточне Европе, бави се приступима ефективном јачању услуга у области јавног здравља Дијалог подржава пројекат „Јачање и унапређивање модерних и одрживих јавноздравствених стратегија, капацитета и услуга за побољшање здравља становништва“, који представља партнерски пројекат Владе Швајцарске и Свјетске здравствене организације, а реализује га Регионална канцеларија Свјетске здравствене организације за Европу.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.