Sign In

Унапређење сарадње у области здравствене заштите

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је значај учешћа Српске на скупштини Свјетске здравствене организације за Европу у Копенхагену у размјени искустава и осваривања сарадње у различитим пројектима.

"Овај састанак је добра прилика да са другим колегама који воде здравствене системе у Европи остваримо адекватну сарадњу, да се и ми њима представимо, али и да размотримо и договоримо неке будуће пројекте", рекао је министар Шеранић, који на 69. сједници Регионалног комитета за Европу Свјетске здравствене оргнизације у Копенхагену предводи делегацију БиХ.

Према његовим ријечима, на дневном реду сједнице данас је избор новог директора канцеларије за Европу Свјетске здравствене организације, за којег је изабран др Ханс Клуге док су у фокусу техничких састанака дигитализација здравствених система и имунизација.

"У фокусу рада четвородневне скупштине је анализа активности које Свјетска здравствена организација имала имала и проводила у складу са политиком развоја до 2020. године. У том контексту 2012. године смо и ми радили нашу политику заједничког унапређења здравља становништва у Републици Српској, која траје до 2020. године", рекао је министар Шеранић.

Он је додао да је план да се кроз активности Свјетске здравствене организације за Европу заједнички дефинишу даље активности на унапређењу здравља у Републици Српској и БиХ, сходно одрживим циљевима УН.

На маргинама састанка у Копенхагену, министар Шеранић је имао састанке са директором Популационог фонда УН-а, затим са делегацијама Италије и Словеније, у оквиру којих је имао прилику да представи активности и пројекте планиране у наредном периоду, те да са њима размијени искуства.

"Било је ријечи и о активности које у Републици Српској слиједе поводом усвајања стратегије за стара лица, односно стратегије сексуланог и репродуктивног здравља, које ће се ускоро наћи и на засједању Народне скупштине Републике Српске", рекао је министар Шеранић. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.