Sign In

Данас се обиљежава Свјетски дан заштите човјекове средине

Објављено:

​​​​Свјетски дан заштите човјекове средине обиљежава се у свијету сваког 5. јуна у циљу подстицања људи да преузму одговорност за очување планете. То је један од главних механизама путем којег Уједињени народи (УН) раде на подизању свијести у свијету на тему важности заштите животне средине.

На овај дан, 1972. године у Штокхолму, одржана је Конференција Уједињених народа о заштити животне средине на којој је исказана потреба за међународном сарадњом у циљу заштите човјекове средине.

Овогодишњи домаћин, држава Канада је изабрала тему за ову годину која ће бити у средишту свих информативних материјала, промотивних активности као и многобројних обиљежавања организованих широм планете.

Тема оводишњег Свјетског дана заштите човјекове средине је "Повезати људе са природом", чији циљ је да нас мотивише да се окренемо спољашњој средини, да цијенимо љепоту и значај природе која нас окружује. Овогодишња тема треба да нас потакне да размишљамо о томе да смо дио природе, да зависимо од ње те да пронађемо начине за успостављање обострано задовољавајућег односа са животном средином.

Свјетски дан заштите човјекове средине ове године позива нас да изађемо и уживамо у парковима, излетиштима и другим природним подручјима која нас окружују.

У времену коришћења модерних комуникационих технологија, овај дан је идеална прилика да се подсјетимо вриједности животне средине и могућности и љепота које нам она нуди.

Свјетски дан заштите човјекове средине сваке године је прилика да се скрене пажња и на бројне посљедице појединих људских активности које угрожавају живот на планети као што су загађење ваздуха, вода, уништавање шума, нестанак појединих биљних и животињских врста и бројне друге. Истовремено овај дан је прилика да се мотивишу појединци и организације да размисле о утицају својих поступака на животну средину, да промијене навике и предузму позитивне кораке у својим кућама, школама, радним мјестима и заједницама.

Одлучимо да на данашњи дан промијенимо своје навике, да се придружимо акцијама које доприносе спречавању загађења животне средине те уживајмо у љепотама које нам нуди природа око нас.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.