Sign In

Министар Шеранић у Заводу за медицину рада и спорта и Заводу за стоматологију Републике Српске

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић посјетио је данас Завод за медицину рада и спорта Републике Српске гдје је одржао радни састанак са директором Анком Шмитран Ђурић. 

На састанку је било ријечи о капацитетима Завода који располаже са квалитетно опремљеном лабораторијом са могућношћу вршења хематолошких и биохемијских анализа и кабинетом за ултразвук са едукованим кадровима за дјелатност УЗВ дијагностике. Такође, разговарано је и о пружању услуга превентивних прегледа за младе спортисте и потреби прецизнијег дефинисања ове области у законским и подзаконским актима, као и међусекторске сарадње. 

Министар Шеранић посјетио је данас и Завод за стоматологију Републике Српске и ординације Завода, гдје је са запосленима и директором Ранком Кнежевић разговарао о пословању ове здравствене установе. 

Руководство Завода је информисало министра Шеранића о тренутном раду Завода као јединствене специјалистичке установе секундарног нивоа, која пацијентима пружа специјалистичке услуге из свих области стоматологије. У Заводу се годишње прегледа више од 24.000 пацијената и пружи више од 80.000 услуга, од чега највећи број услуга из области оралне хирургије и ортопедије вилица.

Такође, Завод сходно уговору о испоруци медицинских средстава, осигураним лицима Фонда здравственог осигурања Републике Српске врши и испоруку денталних медицинских средстава, чији број на годишњем нивоу износи око 1.200 помагала.

Завод за стоматологију Републике Српске је једина републичка установа која послује у трезорском систему пословања. Министар Шеранић је нагласио да се на примјеру Завода види добар модел функционисања у трезору и искуства ове здравтсвене установе могу да послуже за даљи процес преласка републичких установа на овај вид пословања, уважавајући специфичности функционисања здравственог система.  

Посебно је било ријечи о превенцији када је у питању орално здравље код дјеце и промотивнo-превентивним програмима за најмлађе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.