Sign In

Пет милиона евра за пројекте културне сарадње на Западном Балкану

Објављено:

​​​У оквиру Програма ЕУ Креативна Европа 2014-2020 отворен је Позив за достављање пројектних приједлога намијењен за Пројекте културне сарадње на Западном Балкану. Рок за подношење пројектних приједлога је 17. март 2020. године до 17:00 часова.

Основни циљ предметног позива је подстицање помирења и добросусједских односа између земаља Западног Балкана кроз културну сарадњу и стварање.

Специфични циљеви овог позива су:

  • Повећати  културну прекограничну сарадњу у региону Западног Балкана и држава чланица ЕУ;
  • Јачати конкурентност културних и креативних индустрија у региону.

Да би се постигли горе наведени циљеви, овај позив се фокусира на сљедеће приоритете:

  • Повећати капацитет културних и креативних индустрија да дјелују транснационално и на међународном нивоу;
  • Повећати транснационалну циркулацију културних и стваралачких дјела и транснационалну мобилност културних и креативних играча;
  • Појачати међукултурални дијалог између умјетника, културних оператора и јавности.

Укупан буџет Позива износи 5 милиона евра.

Детаљне информације о Позиву доступне су на сљедећој интернет страници: https://eacea.ec.europa.eu/sites/ipa/funding/coopwb_en.

Креативна Европа 2014-2020 je програм Европске уније за културне и креативне секторе са буџетом од 1,46 милијарди евра за период 2014-2020. Општи циљеви Креативне Европе су: а) чување, развој и промоција европске културне и језичке разноликости и промоција европске културне баштине; б) јачање конкурентност европских културних и креативних сектора, посебно аудио-визуелног сектора, у циљу промовисања паметног, одрживог и инклузивног раста. Креативна Европа обухвата подпрограм Култура који подржава извођачке и визуелне умјетности, баштину и друга подручја, и подпрограм Медији који обезбеђује финансирање за биоскопски и аудиовизуелни сектор.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.