Sign In

Интервју министра Златана Клокића за Новинску агенцију Републике Српске

Објављено:

​​​​​

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Kлокић изјавио је да је најзначајнија активност овог министарства у првих 100 дана рада Владе Српске била одговор на додатна питања из Упитника Европске комисије, те указао да је Влада прва у БиХ верификовала те одговоре.

Kлокић је рекао да је формирано Одјељење за дијаспору при овом министарству које ће у наредном периоду јачати како би сарадња са дијаспором била још успјешнија.

"Дијаспора је велики потенцијал Републике Српске. Формирање таквог одјељења допринијеће јачој увезаности институција Српске са представницима дијаспоре у свијету", рекао је Kлокић у интервјуу Срни.

У плану је, додао је он, доношење стратегије за сарадњу са дијаспором у којој ће бити дефинисани циљеви у којем правцу ће се та сарадња реализовати, а у плану је и доношење акционог плана.

"Веома брзо ћемо формирати радну групу за из​раду стратегије и тај документ ће бити упућен у скупштинску процедуру. У њену израду ће бити укључени и представници дијаспоре", рекао је Kлокић.

Kлокић је додао да је у првих 100 дана одржан састанак са шефовима представништава Републике Српске у иностранству којем је присуствовао и премијер Српске Радован Вишковић и на којем су анализиране досадашње активности и дефинисани одређени планови за наредни период.

Он је истакао да ће представништва Републике Српске у иностранству у наредном периоду акценат у раду ставити на јачање привредне сарадње из Српске и земље у којој се налазе.

"Под тим се подразумијева проналажење адекватних пословних партнера за наше привреднике, али и рад на јачој промоцији и презентацији пословних могућности с циљем привлачења страних инвестиција и инвеститора", рекао је Kлокић.

Он је истакао да су представништва доста допринијела јачој институционалној сарадњи Српске са земљама у којима су смјештена, додајући да је то констатовано и на састанку са шефовима представништава којем је присуствовао и премијер Српске крајем фебруара у Бањалуци.

Kлокић је навео да представништва Српске свакодневно раде и на промоцији других потенцијала Српске, као што су туристички, најчешће путем учешћа на бројним међународним сајмовима којима представништва дају подршку.

Република Српска има представништва у Београду, Бриселу, Вашингтону, Јерусалиму, Москви, Штутгарту, Бечу и Солуну.

Kлокић је, говорећи о усклађивању домаћег законодавства са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе, рекао да се те обавезе редовно извршавају и да је у досадашњим активностима доста тога урађено.

"Прави посао нас тек очекује када почну преговори са ЕУ, а морам истаћи да, осим ангажмана нашег министарства, не би било резултата у процесу усклађивања на овом нивоу да нису озбиљно учествовали и представници других органа републичке управе, јер сва министарства у оквиру своје надлежности имају људе задужене за овај процес", навео је Kлокић.

С обзиром на то да је и до сада Министарство имало координативну улогу, он је рекао да ће и у овој години бити настављен процес координације на путу европских интеграција, који ће бити у наредном периоду све интензивнији.

Он је, говорећи о раду Одбора за стабилизацију и придруживање БиХ са ЕУ у праћењу спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању, навео да представници Републике Српске редовно учествују у раду у свим пододборма тог одбора и о томе редовно извјештавају Владу Српске.

"Након засједања сваког од тих пододбора представници ЕУ дају одређен препоруке како да се БиХ креће у одређеној области. Нама је веома битно да у овом процесу Република Српска буде видљива и задржи своје уставне надлежности", нагласио је Kлокић у интервјуу Срни.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.