Sign In

Интервју министра Златана Клокића за “Независне новине“

Објављено:

​​​​​​​Представништва Републике Српске у свијету добро раде свој посао, а у наредном периоду од њих очекујемо да привуку нове инвеститоре, каже у интервјуу за "Независне" Златан Kлокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске. ​Према његовим ријечима, у наредном периоду један од циљева биће и својеврсно "мапирање" људских потенцијала по дијаспори, односно свих оних који могу бити од помоћи за Републику Српску јер је то потенцијал који није довољно искориштен.

Навршило се сто дана рада Владе. Шта се у том периоду радило и шта је урађено у Вашем министарству?

Најзначајнија активност Министарства у првих 100 дана рада Владе била је одговор на додатних 655 питања из упитника Европске комисије. Треба да се зна да је Република Српска прва у БиХ извршила све обавезе и прва верификовала те одговоре. Предсједник Владе и ја окупили смо све шефове представништава на једно мјесто. Представљени су досадашњи резултати, али су дате и смјернице и задаци за наредни период. Задовољни смо институционалним представљањем РС у свијету, али од шефова представништава очекујемо да у наредном периоду привуку нове инвеститоре. У првих сто дана рада формирали смо и Одсјек за сарадњу са дијаспором од којег очекујемо много тога.​

Kоји су задаци новоформираног одсјека, чиме ће се бавити?

Формирање овог одсјека допринијеће јачој увезаности институција РС с представницима дијаспоре у свијету, али конкретни резултати новоформираног одсјека виђеће се у наредним мјесецима. У плану је доношење стратегије за сарадњу са дијаспором у којој ће бити дефинисани циљеви у којем правцу ће се та сарадња реализовати, а у плану је и доношење акционог плана. Kонкретно, један од циљева биће и својеврсно "мапирање" људских потенцијала по дијаспори, односно свих оних који могу бити од помоћи за Републику Српску. Дијаспора је потенцијал који није довољно искориштен. У наредном периоду преко привредних форума у иностранству очекујемо да тај потенцијал више искористимо.

Споменули сте то да су шефови представништава представили резултате. Kолико представништва у свијету ради на питању привлачења инвестиција?

Представништва у иностранству реализују бројне активности за потребе Републике Српске, по питању представљања и промоције њених интереса у иностранству, при чему су јачање привредне сарадње и привлачење страних инвестиција свакако приоритети њиховог рада. Активности на стварању економске користи за РС су свакодневне и различитог су карактера, попут организације пословних сусрета привредника, подршке успостављању директних контакта у циљу изналажења пословних партнера, подршке у вези с учешћем на међународним сајмовима, пословним скуповима и другим догађајима, као и промоције инвестиционих потенцијала и конкретних пројеката у циљу подстицања компанија за улагање у РС. Притом треба истаћи да одлука инвеститора о реализацији инвестиције у било коју земљу зависи од скупа бројних фактора при чему су активности наших представништава у иностранству само један у низу фактора.

Имамо ли неки позитиван примјер?

Kао позитиван примјер у скоријем периоду може се издвојити Представништво у Руској Федерацији, које пружа подршку у вези с реализацијом стратешких инвестиционих пројеката у РС у сарадњи с руским компанијама, као што је пројекат компаније "Газпром" за изградњу постројења течног природног гаса у Зворнику. Представништво у САД активно је пружило подршку представницима америчке компаније НЦР у вези с њиховим пословним ангажманом у РС. У претходном периоду је отворен НЦР центар у Бањалуци, а сада је најављено и запошљавање нових радника. Представништво у Аустрији тренутно проводи активности у вези с отварањем изложбено-продајног простора у Линцу, Горња Аустрија, за производе из грађевинског сектора из РС, а привредници ће имати могућност остваривања пословних контаката и сарадње с привредницима из Аустрије, Њемачке и Чешке. Представништво у Србији сваке године пружа подршку за учешће на неколико привредних сајмова који се одржавају у Србији. Свакако и остала представништва настоје да у свом капацитету пруже максималну подршку за унапређење привредне сарадње.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.