Sign In

Министар Клокић отворио Регионалну конференцију о породичном предузетништву Србије, БиХ и Црне Горе

Објављено:

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић отворио је данас, четвртак (30.11.2017.године) Регионалну конференцију о породичном предузетништву Србије, БиХ и Црне Горе која се одржава на Јахорини.

У уводном обраћању, министар Клокић истакао је значај породичног предузетништва за привреду сваке земље осврнувши се на статистичке податке.

"Према статистичким подацима, око 2/3 свих регистрованих фирми су породичне фирме, а процјењује се да оне стварају око 70% свјетског БДП-а на годишњем нивоу што представља импресивне бројке и указује на то да морамо посветити дужну пажњу породичним фирмама, јер од њиховог успјеха зависи и успјех наше привреде", рекао је министар.

Предности породичног предузетништва су многоструке, а једна од основних је та да се запошљавају чланови породице и тиме рјешавају битна егзистенцијална питања.

"Са једне стране, чак и у условима економских криза када друге компаније посежу за смањењем радне снаге као једном од првих мјера, породичне фирме се рјеђе одлучују на отпуштање радника, а са друге стране, фирме у породичном власништву су оперативније и лакше се одлучују за нове пословне подухвате", додао је Клокић.

Поред свих предуслова за пословање, један дио  одговорности лежи и на институцијама чији је задатак да створе повољно пословно окружење и пруже подршку фирмама у њиховим пословним активностима. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу у оквиру својих надлежности ради на стварању савременог законског оквира за улагање, те анализира пословно окружење и предлаже мјере којима је циљ стварање погодног амбијента за пословање фирми и инвестиције.

"Инвеститорима и фирмама је од велике користи и програм постинвестиционе подршке, којим настојимо да их системски подржимо и након њиховог улагања у Републици Српској. На тај начин смо успјешно уклонили евентуалне потешкоће на које су инвеститори наилазили и олакшали им будуће пословање. Веома интересантна је чињеница да смо у склопу програма Aftercare, током наших посјета фирмама широм Републике Српске примијетили да фирме у породичном власништву остварују запажене пословне резултате", закључио је ресорни министар.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.