Sign In

Одржан Састанак Радне групе за Западни Балкан Европског комитета регија

Објављено:

Данас, сриједа 25.10.2017. године, одржан је састанак Радне групе за Западни Балкан у организацији Европског комитета регија и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.
 
Теме састанка биле су прекогранична сарадња, претприступни фондови ЕУ као и економска сарадња између јединица локалне самоуправе Републике Српске и ФБиХ.

У свом излагању, министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић, говорила је о посвећености Владе Републике Српске европским интеграцијама те о улози јединица локалне самоуправе.

"Република Српска је много пута до сада исказала своју приврженост процесу европских интеграција, а могу да кажем и да предњачи када је у питању испуњавање обавеза које произилазе из тог процеса", истакла је министарка Решић.

Према њеним ријечима,  Република Српска препознаје и локалне власти и јединице локалне самоуправе као незамјењиве у систему власти модерне државе.

Предсједавајући Комитета регија Франц Шосбергер (Franz Schausberger) захвалио је Влади Републике Српске на подршци у организовању 21. по реду састанка Радне групе те истакао значај разговора о темама овог састанка које су од непосредног значаја за живот грађана.

Шеф делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк (Lars-Gunnar Wigemark) нагласио је да БиХ мора бити у фокусу Европске уније и да заслужује, да заједно са осталим земљама у регији, постане чланица ЕУ, јер је кључан фактор за стабилност Западног Балкана.

Учесник првог панела, на тему прекограничне сарадње и ИПА фондова, помоћник министра за европске интеграције у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Радмила Драгишић, говорила је о потреби досљедне примјене механизма координације у процесу европских интеграција у БиХ те указала на неопходност да финансијска подршка ЕУ различитим нивоима власти треба да буде уравнотежена.

Учешће у састанку Радне групе за Западни Балкан узели су и градоначелници Требиња Лука Петровић, Приједора Миленко Ђаковић,  Бијељине Мићо Мићић, Жепча Мато Зовко те Мостара Љубо Бешлић.​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.