Sign In

Одржан Састанак сарадничке мреже у оквиру Програма постинвестиционе подршке инвеститорима

Објављено:

​​​​Дана 12.12.2017. године у Бањи Кулаши код Прњавора одржан је редовни годишњи састанак сарадничке мреже у оквиру Програма постинвестиционе подршке инвеститорима у Републици Српској. Сарадничку мрежу чине представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и координатори за рад са инвеститорима из 26 партнерских градова/општина у Републици Српској.

Подршку раду сарадничке мреже дали су и гдин Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу те гдин Дарко Томаш, начелник општине Прњавор која је била домаћин овогодишњег састанка мреже.

На састанку су разматрани резултати рада Програма постинвестиоционе подршке у 2017-ој години. Током 2017. годинe, заједнички тимови састављени од представника Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и именованих општинских координатора за подршку инвеститорима,  посјетили су 40 привредних друштава. Ријеч је углавном о групи малих и средњих предузећа која тренутно запошљавају укупно 3.687 радника и, њихове инвестиције су преко 160 милиона КМ. Наведене компаније послују у секторима као што су: дрвна индустрија, пољопривреда и производња хране, метална индустрија, индустрија текстила, коже и обуће, хемијска индустрија, аутоиндустрија, трговина, туризам и услужне дјелатности. Осим домаћих инвеститора, инвеститори у овим компанијама су и из Италије, Аустрије, Хрватске, Србије, Словеније и Пољске.

Током посјета компанијама разговарано је о планираним новим улагањима, проширењу пословних и производних капацитета која би се одразила и већим запошљавањем радника, али и о проблемима и препрекама са којима се ове компаније сусрећу у свом пословању. О отвореним питањима која су иденификована током ових посјета биће информисана и Влада Републике Српске већ на наредној сједници.

На састанку сарадничке мреже такође је разговарано и о планираним активностима у 2018-ој као што је јачање и ширење сарадничке мреже са новим чланицама и план за имплементацију Програма за 2018.годину.

Састанку сарадничке мреже су такође присуствовали и представници Групације Свјетске банке уз чију техничку подршку се овај Програм и реализује.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.