Sign In

Министар Клокић на презентацији резултата истраживања амбасаде Бугарске

Објављено:

​​​​​​​Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и амбасадорка Републике Бугарске у БиХ Августин Цветкова-Карабашева присуствовали су презентацији резултата јавног истраживања у државама Западног Балкана под називом „Ставови о Европској унији и улога Бугарске у пружању подршке процесу приступања Европској унији" која је одржана у Административном центру Владе Републике Српске.

У презентацији су представљени кључни подаци о ставовима и мишљењима јавног мњења држава Западног Балкана у вези са процесом приступања Европској унији, очекивања грађана о прикључењу њихових земаља, али и ставови грађана чланица Европске уније по питању проширења. Истраживање је, између осталог, показало да је 58 одсто грађана земаља Западног Балкана увјерено у то да ће њихове земље постати дио Европске уније и да је то за њих лично добра ствар.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић се у уводном говору захвалила амбасадорки Републике Бугарске на сарадњи, уз очекивање да ће се подршка Бугарске Републици Српској на њеном европском путу наставити и убудуће. Истакла је да је важно да се оваква истраживања и убудуће презентују у институцијама Републике Српске.

Министар Клокић је поздравио позитиван став грађана о чланству и истакао да је добра ствар што је евроскептицизам у земљама Западног Балкана у опадању и да расте број грађана који подржавају пут у Европску Унију. Нагласио је да европски пут остаје један од стратешких циљева Владе Републике Српске и да се нада да ће Републици Српској добро послужити искуство Бугарске кад је у питању њихов пут у Европску Унију.

У свом говору амбасадорица Републике Бугарске у БиХ Августин Цветкова-Карабашев​а је истакла да ће Бугарска у оквиру Европске уније истистирати на причи о проширењу и да ће и даље подржавати европски пут земаља Западног Балкана.

Презентовани резултати представљају компаративну анализу друштвених и политичких истраживања за наш регион, спроведену од стране већег броја организација попут Галупа, Кантара и других европских институција које се баве истраживањима јавног мњења. Укупно је испитано 6886 грађана у земљама Западног Балкана а истраживање је урађено на основу интервјуа у домовима испитаника.

Презентацију је организовало Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу у сарадњи са кабинетом Предсједнице Републике Српске и Амбасадом Републике Бугарске у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.