Sign In

Одржaна конференција „Дијалог за будућност“

Објављено:

​​​​У Бањалуци је 28.09.2018. године одржана конференција „Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године“ у организацији Владе Републике Српске, Уније удружења послодаваца Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске.

Као што је и најављено, конференцији су присуствовали предсједник Републике Српске, г-дин Милорад Додик, предсједница Владе Републике Српске г-ђа Жељка Цвијановиће, предсједник Привредне коморе Републике Српске г-дин Борко Ђурић и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, г-дин Драгутин Шкребић, привредници, представници аkадемске заједнице, институција Републике Српске и гости из региона и ЕУ.

Окосницу конферецније је чинио Нацрт смјерница за развој привреде Републике Српске, које су у претходном периоду израдили представници институција и пословне заједнице, а чија израда је предвиђена Меморандумом о заједничким политикама 2018-2020. година, потписаним у децембру мјесецу 2017. године, између Владе Републике Српске и Уније удружења послодаваца.

На конференцији је било ријечи о глобалним и унутрашњим изазовима са којима се сусреће домаћа привреда и како их превазићи, те о самим смјерницама и приједлозима за њихово унапређење и то у четири тематска подручја: пољопривреда и прехрамбена индустрија; прерађивачка индустрија, туризам и информационо-комуникационе технологије.

На обострано задовољство пословне заједнице и Владе Републике Српске је констатовано да је 75% Меморандума о заједничким политикама до сада већ реализовано. Учесници конференције су дали и конкретне приједлоге за додатно унапређење пословног амбијента, са посебним нагласком на значај радне снаге и модалитете за повећање плата и унапређење образовног система.

Кључне поруке са секторских панела ће бити уграђене у смјернице, које би требале бити основ за будуће усаглашене мјере Програма економских реформи и других стратешких докумената.

НАЦРТ СМЈЕРНИЦА ЗА РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ РЕПУЛБИКЕ СРПСКЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ПУТЕМ СЉЕДЕЋЕГ ЛИНКА. ​

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.