Sign In

Одржана сједница Савјета за стране инвеститоре Републике Српске

Објављено:

​Данас, 18.09.2017. године у Влади Републике Српске, одржана је сједница Савјета за стране инвеститоре Републике Српске у новом сазиву.

Данашњој сједници су присуствовали министар за економске односе и регионалну сарадњу, г-дин Златан Клокић и министар финансија, г-дин Зоран Тегелтија, представници ресорних министарстава, директорица Привредне коморе г-ђа Драгица Ристић, представници привредних друштава: Mreža Network d.o.o , г-дин Зоран Тошић; Санино д.о.о. Радован Пазуревић; ЕФТ д.о.о., Саво Мирковић, представници градова:  Бањалука, г-ђа Верица Кунић; Требиње, г-дин Мирко Ћурић; И. Сарајево, г-ђа Младенка Пандуревић; Зворник, г-дин Бојан Ивановић и Приједор, г-дин Бојан Јојић.

На сједници је, поред техничких тачака дневног реда, разматран Приједлог Закона о страним улагањима Републике Српске, а посебно су разматрани чланови закона који дефинишу улогу и задатке јединица локалне самоуправе. Поздрављена је намјера обрађивача закона да се јединице локалне самоуправе, заједно са републичким нивоима власти, активније укључе у активности привлачења и праћења страних инвеститора. Такође, сугерисане су одређене дораде закона у дијелу који дефинише прикљупања и праћење података о страним улагањима на територији јединица локалне самоуправе.

Поред тога, чланова Савјета су разматрали извјештај Министарства за економске односе и регионалну сарадњу о активностима које спроводе кроз програм постинвестиционе подршке (тзв. aftercare). У програм је тренутно укључено 25 јединица локалне самоуправе из различитих дијелова Републике Српске, које чине сарадничку мрежу Републике Српске. Циљ програма јесте да кроз заједничке посјете привредним друштвима и активностима које слиједе послије тога мотивишу постојеће инвеститора у Републици Српској на реинвестирање, као и побољшање веза са локалном привредом. У презентованом извјештају су представљени и резултати програма из 2016. и 2017. године. Министарство је заједно са поменутим једницама локалне самоуправе током 2016. године обишло 40 привредних друштава која запошљавају укупно 3.315 радника чије инвестиције премашују 150 милиона КМ. Ови привредници раде у различитим секторима: дрвна индустрија, пољопривреда и производња хране, метална индустрија, индустрија текстила, коже и обуће, електро индустрија, грађевинарство, информационе технологије, енергетски сектор.

Осим домаћих инвеститора, инвеститори у овим компанијама су и из Швајцарске, Њемачке, Хрватске, Словеније, Аустрије, Италије, Шведске, Велике Британије и Египта. Већина посјећених компанија већ реализују или планирају проширење својих пословних и производних капацитета.  Током 2017. године Министарство је обишло 32 привредна друштва, а до краја године планира да посјети још 50.

На основу посјета идентификовани су ограничавајући фактори за развој привредних друштава и неки од њих су рјешавани одмах (као што је убрзање одређених процедура, повезивање са институцијама и сл). За један дио идентификованих проблема, посебно када су у питању заједничке институције БиХ, покренуте су иницијативе за њихово отклањање (нпр. убрзање добијања ПДВ броја), док су о неким системским проблемима кроз информације обавијештене Влада Републике Српске и локалне заједнице.

У склопу ове теме посебно је истакнуто питање царинске политике, царинских тарифа и Одлуке о ослобађању од плаћања царине, као и питања образовног система.

Између осталог, закључено је да се сљедеће сједнице Савјета одрже на специфичне теме, на које би биле позване и друге надлежне институције, при чему је као сљедећа тема која ће бити разматрана најављено разматрање питања царинске политике.

Савјет за стране инвеститоре је прописан Законом о страним улагањима Републике Српске и чланство у истоме обнавља се сваке двије године. Сваки члан Савјета може да покрене иницијативу за сазивање сједнице истог. Влада Републике Српске именовала је, сходно Пословнику о раду Савјета, нови сазив на 138. сједници одржаној 17.08.2017. године. Чланове Савјета чине представници ресорних министарстава, свих градова Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске и страних инвеститора.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.