Sign In

Одржан 4. састанак Пододбора за правду, слободу и безбједност између Eвропске уније и БиХ

Објављено:

Данас и сутра, 5. и 6. децембра 2019. године, у Бриселу се одржава четврти по реду састанак Пододбора за правду, слободу и безбједност између ЕУ и БиХ.

Пододбор за правду, слободу и безбједност између ЕУ и БиХ један je од седам заједничких радних тијела ЕУ и БиХ, који је формиран за праћење спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, након што је исти ступио на снагу 1. јуна 2015. године.

Делегацију Републике Српске на састанку пододбора чине представници Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља и социјалне заштите, Центра за пружање бесплатне правне помоћи, Гендер центрa - Центар за једнакост и равноправност полова, те Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

У складу са дневним редом и припремљеним Документом за дискусију, представници надлежних институција у БиХ  са представницима Европске комисије разговарају о оствареном напретку у протеклих годину дана у  испуњавању обавеза проистеклих из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ. Области на које се предметни пододбор односи су функционисање правосуђа, правосудна сарадња у грађанским и кривичним стварима,  борба против прања новца,  спровођење Стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ,  борба против корупције и организованог криминала, сарадња на спровођењу закона, сарадња у подручју дрога, борба против тероризма, сарадња у области основних права, забрана дискриминације, права жена, родна једнакост, бесплатна правне помоћи, те слобода изражавања, азил, миграције, управљање границом и визна политика укључујући и период праћења након либерализације визног режима и сл.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.