Sign In

Одржава се Мисијa стручне процјене Европске уније у области превенције корупције и заштите лица која пријављују корупцију

Објављено:

​​​​У периоду од 23-27. априла 2018. године, Европска комисија у БиХ спроводи Мисију стручне процјене стања у области превенције корупције и заштити лица која пријављују корупцију.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, координише и организује учешће представника надлежних институција Републике Српске на појединачним састанцима са експертима мисија и доставља Европској комисији све потребне документе и додатне информације.

Експерти Европске комисије са представницима институција Републике Српске разговарају о законодавном и институционалном оквиру, институционалним капацитетима и спровођењу прописа у Републици Српској у области превенције корупције, сукоба интереса и заштите лица која пријављују корупцију (звиждачи).

На састанцима наведених Мисија стручне процјене учествују представници: Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Републичке комисије за спрјечавање сукоба интереса у органима власти у Републици Српској, као и представници Комисије за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске, те представници Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције Републике Српске.

Mисије стручне процјене представљају један од механизама путем којег Европска комисија, након подношења Захтјева БиХ за чланство у ЕУ, прикупља додатне информације о тренутном стању у БиХ у одабраним областима и врши процјене усаглашености са захтјевима и праксама Европске уније. Информације и документи, прикупљени путем стручних мисија и пратећих разговора са надлежним институцијама, јавним установама и предузећима, синдикатима, удружењима и другим заинтересованим странама у БиХ, Европској комисији ће послужити за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ (Аvis). У циљу најбоље процјене цјелокупне ситуације у БиХ у конкретној области, експерти Европске уније детаљно анализирају институционалне, правне, стратешке и друге капацитети надлежних  институција и тијела за спровођење правног оквира у тематским областима, те резултате тога у пракси. Након одржаних мисија, израђује се Извјештај о процјени стања, са детаљном анализом и конкретним закључцима и препорукама за све институције у БиХ.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.