Sign In

Састанак у оквиру припреме за усвајање Програма економских реформи

Објављено:

​Помоћници министра финансија у Ресору за макроекономску анализу и политику и у Ресору за програмирање и координацију  финансијске  подршке Европске Уније, Јелена Поповић и Маја Перић, су присуствовале састанку са делегацијом Европске комисије, у Сарајеву. Тема састанка је била припрема Програма eкономских реформи (ЕРП) БиХ за 2020 – 2022. године.

У оквиру нешто измијењене процедуре оцјене ЕРП-а, Европска комисија прије саме оцјене утврђује, кроз своју анализу и консултације са кључним актерима економске политике у БиХ, основне препреке расту и конкурентности у земљи, те сa тог аспекта и оцјењује структурне реформе презентоване у ЕРП-у.

На састанку су продискутоване прелиминарно дефинисане препреке расту и конкурентности, као и као и мјерама за отклањање истих у наредном трогодишњем периоду.

Фокус је, између осталог, био на дијелу ЕРП-а који се односи на структурне реформе са нагласком на пословно окружење и људски капитал.

Активности на изради предметног документа и финализације нацрта Програма економских реформи Републике Српске 2020-2022, у сарадњи са партнерима у социјалном дијалогу: Савезом синдиката Републике Српске, Привредном комором Републике Српске и Унијом удружења послодаваца, су у току. У складу са планираном динамиком и временским оквиром, усвајање истог од стране Народне скупштине Републике Српске је планирано у децембру 2019. године.

Састанку су, осим координатора за израду ЕРП-а из Републике Српске и делегације Европске комисије, присуствовали и координатори за Федерацију БиХ, заједничке институције БиХ, те представници Делегације Европске уније у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.