Sign In

Измјене и допуне Закона о унутрашњем платном промету у складу са међународним стандардима

Објављено:

Помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић изјавила је данас у Бањалуци, током стручне расправе о Закону о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, да је разлог доношења тог законског рјешења садржан у потреби увођења централизоване базе података о рачунима физичких лица отворених код овлашћених организација за платни промет с циљем примјене међународних стандарда у борби против прања новца и финансирања тероризма.

„Успостављањем овог регистра била би омогућена бржа идентификација рачуна дужника у пореском, судском, извршном, оставинском и сличним поступцима, као и у поступцима спречавања прања новца и финансирања терористичких активности", појаснила је помоћница министра и додала да је намјера предлагача да на основу добијених стручних мишљења и ставова буде усвојен што квалитетнији закон.

Овим нацртом закона је прописано успостављање Регистра рачуна физичких лица отворених у овлашћеним организацијама, који би водила Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге Бања Лука (АПИФ). Регистар је електронска база података која би садржала рачуне и податке о физичким лицима које достављају овлашћене организације.

Потпредсједница Народне скупштине Републике Српске и предсједница Одбора за финансије и буџет,​ Жељка Стојичић истакла је да је ће на основу стручне расправе чланови Одбора и остали народни посланици добити потребне информације, стручна мишљења и коментаре стручне јавности о предложеним измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету који је у скупштинској процедури.

У стручној расправи учествовали су чланови Одбора за финансије и буџет, Републичког секретаријата за законодавство, Агенције за банкарство Републике Српске, Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), Пореске управе Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Адвокатске коморе Републике Српске, „Пошта Српске", као и представници банака и Удружења банака у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.