Sign In

Делегација Пореске управе Шведске у посјети Министарству финансија и Пореској управи Републике Српске

Објављено:

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић разговарала је данас у Бањалуци са представницима Пореске управе Шведске о Пројекту „Јачање капацитета пореских администрација у БиХ", који проводи Шведска пореска управа уз подршку Амбасаде Шведске у БиХ, а у којем учествује и Пореска управа Републике Српске.

Министар Видовић је изјавила да очекује да ће реализација овог пројекта у наредном периоду бити још ефикаснија и изразила значај преузимања најбољих пракси од колега из Шведске за све четири пореске администрације у БиХ.

Како је истакнуто на састанку, поменути Пројекат могао би бити продужен и након 2020. године, те проширен и на друге области значајне за унапређење рада пореских управа у БиХ, са коначним циљем њихове трансформације у модерне, поуздане и услужне пореске управе.

Делегација Пореске управе Шведске је, осим састанка са министром финансија боравила и у посјети Пореској управи Републике Српске, гдје су размијењене информације о томе како тече имплементација овог значајног пројекта на којем раде чланови из све четири пореске администрације у БиХ, заједно са експертима из Пореске управе Шведске, а који је финансиран од стране Амбасаде Шведске у БиХ.

У оквиру разговора о могућем продужетку трајања овог пројекта, било је ријечи и о увођењу нових области у пројекат у будућем периоду, а у којима би представници пореских управа у БиХ могли даље унаприједити своја знања и преузети најбоља искуства од колега из Шведске пореске администрације.

Планирано је да овај пројекат траје три и по године, односно до децембра 2020. године, а његова укупна вриједност износи 26.500.000 шведских круна (5,4 милиона КМ) и финансира га Шведска агенција за међународни развој – SIDA. У току 2015. године стручњаци из Пореске управе Шведске су са запосленим у све четири пореске администрације у БиХ идентификовали кључне области које су заједничке за све администрације у којима се жели остварити напредак. Тада су идентификоване три приоритетне области на којима ће радити посебно специјализовани тимови из Пореске управе Шведске и пореских администрација у БиХ и то у областима: промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама, услуге пореским обвезницима и управљање ризиком пореске дисциплине.

У области промјена начина размишљања запослених у пореским администрацијама посебно се жели постићи напредак у правцу изградње повјерења на релацији пореска администрација – порески обвезник, као и промјена понашања пореских службеника и јачање интерне комуникације. Када су у питању услуге пореским обвезницима, основни циљ ове области у оквиру пројекта је побољшање комуникације са пореским обвезницима путем развоја стратегије услуга и то попут побољшања функције „Call centra", увођења могућности предиспуњавања пореских пријава, односно такозваног Pre-filling-а и слично. У трећој приоритетној области, која се тиче анализе ризика, жели се постићи напредак у моделима управљања ризицима како би се правилно селектовали обвезници који не извршавају своје пореске обавезе на вријеме, односно у законски прописаним роковима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.