Sign In

Добре основе за даље унапређење у области управљања дугом у Републици Српској

Објављено:

Министарка финансија Зора Видовић разговарала је данас у Бањалуци са шефом Техничке мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Петером Линднером, о унапређењу у области стратегије управљања дугом Републике Српске. Разговорима је присуствовао и резидентни шеф ММФ-а у БиХ, Ендру Џуел.

Представници ММФ-а су презентовали министарки финансија оцјене и препоруке мисије за унапређење управљања дугом у Републици Српској. Том приликом је констатовано да је процес управљања дугом у Републици Српској добро постављен и да на одговарајући начин испуњава своју функцију, те да представља добру основу за даље унапређење ове области.

​Кључне препоруке представника ММФ-а у овој области односе се на унапређење законског оквира за управљање дугом како би се успоставиле још ефикасније процедуре и ова област додатно ускладила са најбољим глобалним праксама, те унапређење ресора који врши функцију управљања дугом у Министарству финансија кроз увођење система за управљање дугом и унапређење организационе структуре истог. Такође, препоручено је да се додатно ради на развоју домаћег финансијског тржишта како би се развило секундарно тржиште и максимално искористили капацитети истог.

Министарка финансија је захвалила представницима ММФ-а на ангажману у вези са техничком подршком, те изразила очекивање да ће се сарадња у реализацији зацртаних реформиских мјера у области управљања дугом и даље наставити, као и другим активностима и реформским мјерама које је Влада Републике Српске дефинисала својим планским и стратешким документима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.