Sign In

Министар Тегелтија на Самиту министара региона у Црној Гори

Објављено:

Министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија, изјавио је у Бечићима на Самиту министара финансија и гувернера земаља региона да је задовољан низом позитивних показатеља у економији Републике Српске, нагласивши да БДП-а већ 16 квартала има позитивну стопу раста.

У обраћању учесницима панела, под називом „Фискална консолидација и привредни раст", министар финансија се посебно осврнуо на стање дуга, истакваши да је захваљујући штедњи и расту прихода јавни дуг Републике Српске са 47 одсто 2015. године, пао испод 40% БДП-а.

„Проћи кроз процес фискалне консолидације, а не замјерити се је немогуће", рекао је министар наводећи да у протеклих десет година није повећана ниједна пореска стопа, те да није уведен ниједан нови порески облик који би надокнадио губитак прихода због кризе.

Министар је као посебан проблем у Републици Сропској истакао демографска кретања, мали број рођених, одлазак радне снаге, оцјењујући да је у овом тренутку за Републику Српску много важније да дође до раста нето плата.

Јавна предузећа, према мишљењу министра, могу да повуку привредни раст, већим инвестионим ангажманом, уз смањење текућих расхода. Такође, министар Тегелтија се осврнуо на рад приватних предузећа.

„Веома је важно да приватни сектор има повјерења у оно што ради власт и да буде спреман да инвестира", рекао је министар и додао да је банке располажу са средствима која могу покренути привредни раст.

​На годишњем Самиту министара финансија и гувернера земаља региона, учествују и представници пореских управа, међу којима је и директорица Пореске управе Републике Српске, Зора Видовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.