Sign In

Министар Видовић: предности мале економије су у знању и информационим технологијама

Објављено:

​​​​​Министар финансија Републике Српске, Зора Видовић, изјавила је данас у Теслићу да је Влада Републике Српске препознала значај улагања у информационе технологије и максимално улаже у образовање тог кадра без чијег знања се тешко може ићи напријед.

Отварајући 14. Међународни симпозијум о корпоративном управљању, Видовићева је рекла новинарима да четврта индустријска револуција тражи знање, док је у трећој приоритет било инвестирање.

"Предност мале економије може бити да се усмјери на усавршавање знања и инвестира у образовање", рекла је Видовићева, истичући да је нови сазив Владе Српске то и препознао формирањем Министарства за технолошки развој и информационе технологије. 


Она је истакла да се мале економије као што су у Републици Српској и БиХ, али и земљама југоисточне Европе, морају трудити да преживе све промјене у околностима када велике силе и економије остварују своје циљеве не обазирући се на стандардизоване услове пословања. 

Видовићева је поручила да у тим условима организовање симпозијума има врло атрактивну, изазовну и тешку улогу јер се на њима од стручњака добијају информације и препоруке које треба прихватити у условима када мале економије нису прешле ни трећу индустријску револуцију. 

Она је рекла да је домаћа привреда, проистекла из рата, технолошки застарјела са лошијом структуром и са гранама привреде које имају ниску акумулативност за високу задуженост. 

Министарка је указала да синергијски приступи економских актера и јавних институција могу довести до ефеката "да би мали могли преживјети велике". 


У Бањи Врућици код Теслића, у присуству 350 учесника, одржава се тродневни 14. Међународни симпозијуом о корпоративном управљању о теми "Одрживи развој малих економија у условима четврте индустријске револуције".

Вијест и фотографија Новинска агенција „СРНА"

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.