Sign In

Министар Видовић у интервјуу за РТРС најављује наставак позитивних трендова

Објављено:

​​​Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће бити настављен тренд финансијске дисциплине у Српској, чији је основни циљ сузбијање сиве економије, те да се покуша растеретити привреда у дијелу директних пореза.

"Оптерећење рада је високо и ту ће се правити калкулације између висине оптерећења рада, висине пореза на добит и евентуалног увођења пореза на дивиденду, те с друге стране индиректних пореза", рекла је министар Видовић гостујући у емисији „Српска данас" на Радио телевизији Републике Српске.

Она је нагласила да се тим активностима мора прићи веома опрезно и стручно како би се направила концепција да све то функционише.

"Министарство финансија мора јачати фискалну или финансијску стабилност Српске. То је веома битно и не смијемо дозволити да буде кашњења у исплати, посебно када је ријеч о пензијама и социјалним давањима", истакла је Видовић.

Она је рекла да су у структури недавно усвојеног буџета за наредну годину у износу од 3,256 милијарид КМ, највећа повећања на пореским приходима - повећање код пореза на добит је 10,9 одсто, код Фонда ПИО 4,1 одсто, раст индиректних пореза више од два одсто.

Видовићева је навела да су субвенције у буџету за 2019. остале на овогодишњем нивоу, с тим да је повећана ставка за социјалну заштиту на 240 милиона КМ или за 6,8 одсто.

"За личне инвалиднине планирано је 70 милиона КМ, за породичне инвалиднине 82 милиона КМ, за борачке додатке 50,1 милион КМ, затим 1,4 милиона КМ за мјесечну помоћ борцима /који су навршили 65 година старости, а нису испунили услов за пензију,/ те 2,5 милиона КМ за набавку ортопедских додатака, док је за жртве тортуре одређено 1,1 милиона КМ", каже Видовићева.

Она је објаснила да повећање ставки за одређена примања не представља повећање плата, него да је ријеч о изједначавању плата просвјетарима са осталим буџетским корисницима и да то повећање износи осам одсто.

Видовићева је оцијенила ефикасним то што је одвојено министарство привреде као посебно министарство јер ће оно моћи да се посвети свим дјелатностима из своје надлежности, неће бити запостављања никога, а нарочито малих послодаваца који су значајни у структури привреде.

"Сама поента буџета и посебно економских реформи за наредне три године, у оквиру чега ће се донијети оперативни план за наредну годину, је повећање конкурентности привреде, у шта морају бити укључена сва министарства, фондови и локалне заједнице", појаснила је Видовићева.

Она је истакла да је један од приоритета организовање образовања у складу са потребама привреде.

Видовићева је изразила задовољство прикупљеним директним приходима који су у надлежности Пореске управе Српске, наводећи податак да је до 21. децембра прикупљено 2,37 милијарди КМ директних прихода или за 100 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Она је навела да је повећана свијест грађана о плаћању пореских обавеза, додајући да је Пореска управа у редовној процедури наплатила 92 одсто од укупно наплаћених прихода из њене надлежности. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.