Sign In

Министар финансија - Република Српска у 2018. години наставља са привредним растом

Објављено:

​​Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је у Народној скупштини Републике Српске да је Република Српска финансијски сигурна и стабилна и да ће наставити са успјешним привредним растом у 2018. години који ће омогућити бољи живот грађана.

„У Републици Српској се неће десити грчки сценарио, јер је Српска по питању финансија стабилна. Улудо га призивате, неће га бити. Банкрота Српске неће бити", рекао је Тегелтија у завршној ријечи након скупштинске расправе о Приједлогу одлуке о износу гаранција које Република Српска може издати у 2018. години.

Образлажући разлоге доношења одлуке одлуке, министар Тегелтија је истакао да давање гаранција за кредитно задужење даје шансу локалним заједницама и јавним установама.

Он је прецизирао да ће ресорна министарства, а затим и Влада Српске процијенити колико је добар пројекат који пристигне на оцјену за давање гаранција за кредитна задужења.

 „У уговорима са локалним заједницама ће бити јасно прецизирано, уколико дође до протестовања гаранције, Република Српска ће преузети обавезе по основу гаранције. Износ средстава по основу гаранција ће преузимати по основу индиректних пореза и пореза на доходак", навео је министар и додао да тај уговор треба да одобри локална заједница, те да је дефинисан јасан механизам поступања.

Он је додао да ће се идентичан механизам примјењивати и за предузећа Путеви и Аутопутеви, док ће бити нешто сложенија процедура за Електропривреду.

У обраћању посланицима, након дискусије о приједлогу одлуке о гаранцијама, министар Тегелтија је нагласио да ни једној локалној заједници од када је на функцији министра није ускратио право на кредитно задужење, уколико су били испуњени услови.

 „Влада Српске, предвођена Жељком Цвијановић, остаће упамћена по изградњи клиничког центра у Бањалуци, болница у Бијељини и Источном Сарајеву, студентских домова, школа, ауто-путева, повећању пензија, опремању полиције Републике Српске, обнове и изградње готово свих насипа у Републици Српској, као и Дринског насипа", истакао је овом приликом министар финансија.

Он је прецизирао да Република Српска има довољно финансијског капацитета да настави са изградњом система заштите од поплава, да се наставе сви пројекти изградње водовода и канализације.

„Имамо довољно финансијског капацитета да градимо фискултурну салу у Источној Илиџи, да градимо школу Бранко Радичевић у Бањалуци, али и да градимо дворану и у Зворнику, радићемо наравно заједно и са нашим пријатељима овдје, Руским културним центром, градићемо много путева, све из наших властитих средстава. То ће се видјети у Републици Српској", рекао је министар истакавши да ни једна гаранција неће бити злоупотребљена.

Коментаришући дискусије током скупштинског засједања, министар Тегелтија је истакао да Влада Републике Српске Жељке Цвијановић неће предложити смањење плата у јавном сектору.

„Нема потребе да то радимо. Контролисаћемо фонд плата, контролисаћемо број запослених, нећемо смањивати плате запосленим у јавном сектору. Мислимо да треба да значајније расту плате у приватном сектору.", истакао је министар финансија и додао да све блокаде према Српској које су долазиле из Сарајева и од међународне заједнице нису успориле њен раст.​ Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.