Sign In

Министар финансија гостујући на РТРС изјавила да Република Српска има стабилан буџет

Објављено:

​​​Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Република Српска задовољна финансијским показатељима за првих шест мјесеци ове године, јер буџетски приходи износе 1.648 милијарде КМ и већи су за један одсто него лани, док су расходи 1.55 милијарде КМ, што представља 95 одсто од плана.

Гостујући у „Дневнику плус" Радио телевизије Републике Српске она је навела да су позитивној слици допринијели и потези Владе Републике Српске, контроле и сузбијања сиве економије, али и повећање просјечне плате.

„Велики раст имамо и у доприносима. За Фонд ПИО 39 милиона КМ више него прошле године, а за Фонд здравства 29 милиона КМ", истакла је министарка финансија.

Она је изјавила да је највећи раст од игара на срећу и подсјетила да је тај Закон Влада Републике Српске усвојила прије три мјесеца, а да је наплата за првих шест мјесеци 7.8 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Она истиче да раст плата и те како утиче на опште стање. Тако је просјечна плата у Српској  за јул мјесец износила 912 КМ, а за првих шест мјесеци 899 КМ, док је прошлогодишња у просјеку износила 857 КМ.

"Иде узлазном путањом, то је видљиво из свих параметара, и то је приоритет ове Владе. Међутим, да би имали заиста видљиве показатеље, потребне су инвестиције, које ће донијети и нова запошљавања", наглашава Видовићева.

Одговарајући на питање о стању дуга, министар Видовић је нагласила да Република Српска редовно измирује све обавезе спољног и унутрашњег дуга, те спада у ред ниско задужених.

"Република Српска се задужује годишње 371 милиона евра, а враћамо 603 милиона, што значи да сваке године враћамо више него што се задужимо", додала је Видовићева.

Она је изразила и задовољство наградном игром Министарства финансија "10 рачуна издвоји, стан освоји", а прво извлачење је у недјељу 23.09.2019. године.

"До краја наградне игре очекујемо око милион коверти. Циљ је да се сви грађани укључе у борбу против "сиве економије", јер можемо ми слати инспекторе, предузимати мјере, али ако се грађани не укључе на прави начин, борба је изгубљена. По овим ковертама видимо да је свијест грађана Српске на високом нивоу" закључила је Видовићева, гостојући у  емисији Радио телевизије Републике Српске „Дневник плус".

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.