Sign In

Министар финансија и шеф Мисије ММФ-а разговарали о статусу аранжмана

Објављено:

​​Министар финансија, др Зоран Тегелтија, одржао је данас састанак са Шефом мисије Међународног монетарног фонда у БиХ, господином Надемом Илахијем, и Резидентним представником Међународног монетарног фонда у БиХ, господином Франциском Пародијем. С обзиром на данашње медијске иступе Предсједавајућег Савјета министара БиХ, господина Звиздића, прва тачка дневног реда била је изјава Предсједавајућег о статусу аранжмана са том финансијском институцијом.

Министар финансија упознао је представнике ММФ-а са извршењем буџета Републике Српске за првих шест мјесеци и изразио очекивања да ће остварење фискалних циљева до краја 2017. године бити много боље од планираног. Такође, истакао је да Република Српска веома предано ради и на структурним реформама, за које имамо подршку Свјетске банке, истичући првенствено реформу здравственог система, те реформу финансијског сектора.

Када је у питању степен извршености обавеза из Аранжмана са Међународним монетарним фондом, господин Илахи је истакао да очекује да и други нивои власти изврше своје обавезе, посебно се осврћући на Закон о акцизама.

​Заједнички је констатовано да је потребно наставити са реализацијом свих договорених политика, које морају да буду видљиве и кроз Глобални оквир фискалног биланса и политика БиХ за период 2018-2020. година. Било какво повећање издвајања за плате у заједничким институцијама БиХ, које је предложено кроз Глобални оквир, није прихватљиво и представља директно кршење основних принципа аранжмана.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.