Sign In

Министар финансија најавила пореске олакшице за улагања у опрему и постројења

Објављено:

​​На 21. сједници Владе Републике Српске усвојен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, који је значајан за јачање привреде Републике Српске и за пословну заједницу, посебно субјекте који се баве производним дјелатностима, јер се њиме прописује смањење пореске основице за порез на добит у висини вриједности улагања у опрему и постројења.

„Свим пореским обвезницима, привредницима који улажу у опрему и постројења њихова пореска основица за порез на добит се умањује  за укупан износ 100% ослобађања за износ који се улаже у опрему", изјавила је на конференцији за новинаре министар финансија Зора Видовић.

Предложеним законом, за разлику од релевантних одредаба важећег Закона о  порезу на добит, на другачији начин се уређује пореска олакшица по основу улагања у производне дјелатности, а која је превасходно предложена са циљем да се поспјеши инвестирање у производне дјелатности у Републици Српској, те да се тако стимулише производна  дјелатност.

Значајна је измјена која се односи на амортизацију сталне имовине која  није  у  власништву  пореског  обвезника,  али  под  условима  да  улагања  која  је  он  извршио у туђу сталну имовину коју користи повећавају набавну вриједност средства, а  која не умањује закупнину дефинисану уговором о закупу.

У  опорезиве приходе се не укључују приходи од наплаћених отписаних потраживања, који  су у претходним пореским периодима били укључени у пореску основицу, а нису били  признати као расход у пореском билансу, као и одредба о расходу по основу умањења  вриједности  залиха  по  основу усклађивања вриједности, које  се признаје у пореском периоду  у  којим  су  те  залихе  продате,  односно  отписане (чл. 11 Закона).

На 21. сједници Владе је разматран и Закон и змјенама и допунама Закона о фискалним касама, који је прошао стручну расправу у Народној скупштини Републике Српске и који је на сједници Скуштине разматран у форми Нацрта.

Приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама предложен је у циљу јачања контроле промета и услуга путем фискалних каса.

Министар финансија је изјавила да је на иницијативу посланика предложени систем казни за субјекте који не издају фискалне рачуне ублажен за 20% у односу на нацрт, али да казна и даље постоји.

„Сматрам да ће на овај начин ефекат бити већи у односу на претходни закон, зато што је више изражена жеља да се плати казна, а не да се затвара објекат. Највише нас је опредијелили то што трпе радници који у вријеме затварања објекта не раде, па нас је то  опредјелило да промијенимо казну", изјавила је министар Видовић.

„За правна лица у нацрту је било предложено од 10 до 20 хиљада КМ, а у приједлогу су предложене казне од 8 до 16 хиљада КМ. За предузетнике је у нацрту предложено од 5 до 10 хиљада КМ, а у приједлогу је тај износ од 4 до 8 хиљада КМ", објаснила је министар Видовић.

Она је истакла и да је направљена измјена код рока за уплату казне са 48 часова колико је било у нацрту закона на 72 часа.

Министар Зора Видовић је на конференцији за новинаре одржаној након сједнице Владе најавила да се интензивно ради на наградној игри коју ће с циљем сузбијања сиве економије реализовати Министарство финансија Републике Српске.

„Имамо значајна искуства из Србије и Хрватске гдје су врло добри ефекти постигнути оваквим играма", истакла је министар Видовић.

Она је објаснила да у наградној игри може да учествује сваки пунољетни грађанин БиХ , који сакупи 10 фискалних рачуна у Републици Српској и пошаље их поштом на адресу која ће бити позната.

„Наградна игра почиње 1. јула 2019. године, а у њену организцију биће укључено Министарство финансија, Удружење економиста SWOT, Поште Републике Српске, Радио Телевизија Републике Српске, Лутрија Републике Српске и Министарство унутрашњих послова", рекла је министар Видовић и додала да ће се наградна игра уредити по Закону о играма на срећу.

Она је објаснила да ће се средства за ову наградну игру наградног фонда 800.000 КМ бити обезбијеђена дијелом од донаторских средстава, дијелом из буџета, од средстава које је Министарство финансија уштедило, неће се ићи на друге ставке или додатно проширивање буџета, а о финансијској конструкцији ће јавност правовремено бити информисана.

 „Ова наградна игра је поготово добродошла у овом времену јер мијењамо Закон о фискалним касама, тако да у истовремено имамо и промјену закона и подршку у виду наградне игре", рекла је министар финансија, напоменула и да Пореска управа два пута годишње спроводи кампању за издавање фискалних рачуна и изразила увјерење да ће наградна игра ове врсте имати добар ефекат.

Министaр Видовић је на конференцији за новинаре, послије сједнице Владе, изјавила да је Влада Републике Српске донијела Одлуку о прихватању донаторских средсатва Владе Републике Србије у износу од 1.000.000,00 ЕУР (1.955.830,00 КМ) одобрених Републици Српској као једнократна помоћ ради реализације Програма подстицања развоја предузетништва код младих до 35 година старости „СТАРТАП СРПСКА".

​Како је навела, крајњи корисник донаторских средстава је Јавна установа „Завод за запошљавање Републике Српске".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.