Sign In

Министар финансија за Независне новине о могућностима за повећање плата у Републици Српској

Објављено:

Циљ Владе Републике Српске у овој години је повећање плата радницима, а простор за то се прави кроз пореска растерећења и укидање фискалних и парафискалних намета, каже у интервјуу за "Независне" Зора Видовић, министар финансија Републике Српске.

"Са једне стране разматрамо смањење оптерећења рада, а са друге висину пореза на добит, опорезивање дивиденде и висину индиректног пореза, који је најнижи у овом дијелу Европе. То је јединствена стопа и нелогично је да тако остане", каже она.

НН: Какво сте стање затекли у буџету када сте преузели функцију?

ВИДОВИЋ: Уназад неколико година Република Српска стабилизује своје финансије и постаје фискално и финансијски стабилна. Буџет је у доста добром стању у односу на неки претходни период. У прошлој години оствариће се суфицит од преко 100 милиона КМ, а и у 2019. је предвиђен суфицит, тако да се буџетске обавезе редовно измирују. Релаксација у овој години је то што имамо много мање задужење него у претходној. Ове године смо донијели одлуку о задужењу од 370 милиона КМ, а у прошлој години задужење је било 660 милиона марака. Исто тако имамо отплату дуга од 490 милиона КМ, а прошле године је то било 750 милиона КМ, што значи да буџет улази у једно релаксираније стање. Укупна задуженост Републике Српске износи 5,3 милијарде марака, што је 50 одсто бруто домаћег производа и то није алармантно.

НН: Да ли ће у овој години доћи до пореског растерећења рада, а што је један од основа за повећање плата. Да ли би то оптеретило буџет?

ВИДОВИЋ: Прошлогодишње растерећење које је довело до благог повећања плата кошта буџет годишње 60 милиона марака, а 20 милиона КМ локалне заједнице. У овој години правимо анализе и калкулације како би се дошло до повећања плата, што је циљ ове владе, а што је дефинисано и кроз економске реформе и то је циљ од којег се неће одустати. У овој години ћемо сигурно ићи у ослобађање од пореза на добит за дио уложен у опрему, а то ће као нацрт закона бити упућено у Народну скупштину већ на наредном засједању. Са једне стране разматрамо смањење оптерећења рада, а са друге висину пореза на добит, опорезивање дивиденде и висину индиректног пореза, који је најнижи у овом дијелу Европе. То је јединствена стопа и нелогично је да тако остане. Међутим, договор у вези с ПДВ-ом не зависи само од нас и када се конституише власт очекујемо да ћемо ући у преговоре за то.

НН: Да ли се дио средстава може тражити у сивој економији?

ВИДОВИЋ: Из искуства могу рећи да је ниво сиве економије доста висок, а, по мени, то је један од најбољих извора за растерећење привреде и повећање плата. Мислим да су плате које су приказане много веће из разлога јер велики број послодаваца исплаћује доприносе на минималну плату, а други дио плате се исплаћује у готовини. Нето плата у РС је преко 900 КМ, али се то не приказује. Највећи проблем је у томе што немамо гранских уговора. Када би они постојали, била би одређена најнижа плата и инспектор би могао да то контролише. Пореска управа не може ништа да предузме против послодавца који је уплатио минималне доприносе на плату. Дио плата се исплаћује у готовини и то из добити. Прикаже се велика добит, плати се десет одсто пореза и онда се тај дио даје на плате, што је много јефтиније него платити 66 одсто. Ненормално је да у једној фирми сви радници имају готово исту плату, а то смо уочили док сам била на челу Пореске управе РС. Ми смо покушали да разговарамо с радницима, али није нико био расположен да нам да информације у вези с тим. Такође, примијетили смо да се дивиденда у фирмама диже на исти датум сваки мјесец и у истом износу, што значи да се то дијели радницима за плате, али то не можете доказати.

НН: Има ли РС механизам и капацитете за борбу против сиве економије?

ВИДОВИЋ: Уназад три године кренули смо у значајнију борбу против сиве економије. Израдили смо одређене законе и ту је сигурно било помака. Ове године ћемо мијењати Закон о фискалним касама и олакшавати услове контроле издавања фискалних рачуна јер сматрамо да је то највећи извор сиве економије.

НН: Могу ли се укинути поједини фискални и парафискални намети?

ВИДОВИЋ: Дефинитивно ћемо укинути дио непореских прихода и намета јер је направљена структура свих непореских давања. То ће се сигурно одразити на смањење трошкова привреде и становништва, јер један дио плаћају и физичка лица. Када су у питању фискални намети, већ сам рекла како ћемо привреднике ослободити плаћања пореза на добит за улагање у опрему, а идемо у даље анализе да видимо гдје шта још можемо пронаћи, али уз то морамо смањивати ниво сиве економије.

НН: Прошле године Република Српска се кроз обвезнице задужила на међународном тржишту. Да ли ће та пракса бити настављена и ове године?

ВИДОВИЋ: Тражимо најповољније услове за задуживање. Ако се опет пруже на међународном тржишту, то ћемо урадити, али исто важи и за домаће тржиште. Све је ствар калкулације и гдје је најјефтиније. Обвезнице које су издате на Бечкој берзи биле су добар посао и то је било врло тешко урадити из положаја Републике Српске, која је ентитет, тако да је то био велики успјех.

 

Насловна Независне новине 07.02.2019.jpgПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.