Sign In

Министар финансија за РТРС изјавила да су ефекти сузбијања сиве економије све видљивији

Објављено:

​Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је, гостујући у Дневнику плус Радио телевизије Републике Српске, да су ефекти борбе против сиве економије у Републици Српској све видљивији, нагласивши да на снагу ступа нови Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним касама који ће увелико помоћи тој борби.

"Послодавци, а и ми у Влади, увидјели смо да је оптерећење рада велико и да га можемо смањити само ако проширимо пореску основицу, дакле, ако у редовно плаћање пореза и доприноса уведемо оне који сада нелегално раде", изјавила је министарка Видовић.

Према њеној оцјени, позитивни ефекти измјена овог закона односиће се на сузбијање сиве економије, обезбјеђивање више средстава у буџету, те постављање привредних субјеката у равноправан положај, јер нису у истом положају они који плаћају порез и они који то не чине и који су, захваљујући томе, у прилици да понуде ниже цијене.

"Сама чињеница да је у прошлој години приказана добит од привредних субјекта у Републици Српској износила више од двије милијарде КМ, говори о томе да већи дио прихода иде у легалне токове, а да ће тиме доћи до повећања плата", изјавила је министарка финансија.

Наводећи да су приходи Српске у сталном порасту, те да су за три одсто већи у односу на прошлу годину, она је нагласила да највећи раст биљеже приходи од игара на срећу, те да је то посљедица усвајања Закона о играма на срећу.

"То је јако добар закон. Нису тачни медијски наводи да ће због овог закона људи остати без посла и да ће се одјавити приређивачи игара. Ми имамо повећан број приређивача од када смо донијели Закон и сви који су озбиљно радили очекивали су да се уреди ова област. Нико неће остати без посла и неће бити затворен, изузев оних који раде илегално", истакла је она.

Видовић је рекла да се у наредној години очекује двоструко већи раст прихода од игра на срећу, у односу на ову годину, те да ће расположива средства бити искориштена првенствено за инвестиције, а затим и за повећање пензија и плата те борачких примања.

Када је ријеч о наградној игри "Десет рачуна изброји и стан освоји", Видовић је навела да је циљ ове игре укључивање грађана у борбу против сиве економије.

"Најефикаснији метод за сузбијање сиве економије је да се укључи становништво. Морамо постати свјесни да плаћање обавеза, пореза и доприноса подиже стандард свих грађана и управо због тога смо организовали ову наградну игру", изјавила је министарка финансија Републике Српске за Радио телевизију Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.