Sign In

Министар финансија за ТВ К3 - перспектива Републике Српске у расположивим ресурсима

Објављено:

​Министар финансија Републике Српске, Зора Видовић, изјавила је гостујући у емисији „Став" на телевизији „Канал 3", да се буџет Републике Српске плански пуни, да је обезбјеђена текућа ликвидност и да се све буџетске обавезе извршавају у складу са планом.

„Пореска дисциплина је из године у годину све боља, на што указују подаци о наплати, која је ове године већа у односу на претходну годину за 23 милиона КМ", изјавила је она и додала да очекује и већу финансијску дисциплину на расходовној страни.

Према њеној процјени, стопа раста Републике Српске би се могла кретати од 3,5 до 4%, због кретања на тржиштима Западне Европе.

„Стопа од 3,5% је уобичајена у овом дијелу Европе, али она не обезбјеђује инвестирање и зато ми у Влади имамо основну задаћу да обезбједимо веће инвестирање и да се та стопа повећа", навела је министарка, оцјенивши да би вишу квалитету обезбједила стопа између 5 и 7%.

Говорећи о планираним инвестиционим пројектима, министар Видовић је истакла да је неформирање власти у БиХ ограничавајући фактор и за инвеститоре и за све велилке пројекте које Република Српска жели да уради.

Она је напоменула да је у Бијељини одржан значајан састанак о убрзаном инфраструктурном повезивању Републике Српске са Србијом преко Бијељине.

„Сви су добили задатке које треба да одраде да би то ишло што брже, по питању експропријације и да једноставно ми са стране Републике Српске не смијемо каснити у односу на Србију", навела је министар Видовић и додала да општина Бијељина ради на том фону и да очекује да ће тај пројекат бити ефикасно спроведен и завршен.

Осврнувши се на активности које Влада Републике Српске предузима у складу са планираним, министар Видовић је истакла да је циљ Владе да растерети, тј. смањи оптерећење рада и да у том смислу порески обвезници, привредници повећају плате.

„Буџет ће имати доста велику обавезу у том смислу, али ја морам рећи да се морају увести много јаче контроле", оцијенила је она.

Навела је да је једна од кључних области која је у фокусу борба против сиве економије. На том пољу је, истиче, до сада много тога урађено, а централно питање је издавања фискалних рачуна.

„Моје је размиљшање и опредјељење и надам се да ћу наићи на разумијевање да сљедеће године  уведемо нови систем фискализације, сличан као што је у Хрватској. То ће коштати буџет. Јер није поштено тражити од послодаваца да купују нове фискалне касе", најавила је министарка и додала да ће тај трошак ићи из буџета, али да ће се то сигурно вратити за три мјесеца.

На тему стања у јавним предузећима, министар Видовић је рекла да је стање много боље него прије пет, шест година када су дугови јавних предузећа били јако велики, не само предузећа него и дугови општина.

„То је много промијењено. У овом моменту сигурно од јавних предузећа имамо кашњења од неких предузећа у исплати дугова и обавеза према Републици Српској по питању пореза и доприноса за раднике, али заиста немамо више тих великих дугова, поготово кад послије реорганизовања Жељезница", наглашава министарка Видовић.

Она је навела да су дуговања у здравству највећи проблем у Републици Српској и да се активно ради на изналажењу рјешења које ће довести здравство на ниво одрживости и редовности у измиривању обавезе и додала да Влада има неколико понуђених варијанти, од којих ће изабрати најбољи модел.

Министарка финансија је поручила младима да је живот у Републици Српској лијеп, добар и квалитетан, те да Република Српска има перспективу уз помоћ расположивих ресурса, прије свега у енергетском сектору.

„Ми морамо да радимо другачију структуру наше привреде, подизавњем нивоа електропривреде, привреде, машинске индустрије, градњом ауптопутева и путева доћи ће до једног квалитетнијег живота", истакла је у поруци младима министарка Видовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.