Sign In

Министарка финансија изјавила да је Влада опредјељена за повећање плата и растерећење привреде

Објављено:

​​​​​Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да је Влада Републике Српске опредијељена да у идућој години обезбиједи бољи животни стандард и повећање плата за све раднике у Српској​.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске сет измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, министарка је навела да је планирано да плате запосленима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске у 2020. години буду повећане од пет до 20 одсто.

"Разлог за доношење ових закона јесте увећање платних коефицијената и повећање плата за запослене у овим областима, тако да платни коефицијенти до пет буду увећани за 20 одсто, од 5,50 до 10,90 за 10 одсто, од 11,15 до 19,05 за седам одсто, те од 19,25 до 26,23 за пет одсто", прецизирала је она.

"Ово је реална могућност буџета Републике Српске за идућу годину да обезбиједи ове плате, а самим тим то вуче и повећање пензија. За повећање пензија у 2020. години биће издвојено 40 милиона КМ", истакла је министарка финансија.

Обраћајући се посланицима Народне скупштине Републике Српске током обједињене расправе о сету измјена закона о платама, министарка финансија је рекла да је у буџету Српске за наредну годину предвиђено благо смањење доприноса и повећање подстицаја за привреду.

Министарка је истакла да ће у наредној години привреда Српске бити значајније растерећена, те најавила значајне подстицаје привреди за набавку нових технологија чиме би требало да буде повећна продуктивност, техничка опремљеност привреде и омогућено послодавцима да повећавају плате.

Она је подсјетила да је парламент Републике Српске у децембру 2018. године подржао економске реформе Владе Републике Српске, гдје је кључно питање било подизање конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске и повећање плата.
"У току ове године Влада Републике Српске је у великој мјери радила на повећању конкурентности привреде", навела је министарка и подсјетила да су пореза ослобођена примања до 500 КМ, што је требало да подстакне послодавце да повећају плате радницима.

"Влада Републике Српске увела је у јулу и другу мјеру - да сваки послодавац који повећа радницима плате добије поврат пореза и доприноса", истакла је она.
Министарка је рекла да је на крају 2018. године просјечна плата у Републици Српској износила 857 КМ, а за десет мјесеци ове године износила је 902 КМ.
"Просјечна плата у октобру ове године у Српској износила је 910 КМ и сигурни смо да ће се тим темпом кренути и за преостала два мјесеца ове године", истакла је министарка финансија у обраћању посланицима Народне скупштине Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.