Sign In

Министарка финансија разговарала са резидентним директором Њемачке развојне банке

Објављено:

Министарка финансијав Републике Српске, Зора Видовић, разговарала је данас у Бањалуци са Адамом Дросдзолом, новоименованим директором Канцеларије KfW у БиХ, о пројектима у области енергетске ефикасности, ревитализацији и изградњи водоводне и канализационе инфраструктуре, као и развојним пројектима у електроенергетском сектору.

„Веома смо захвални Њемачкој развојној банци на спремности и вољи за подршку Републици Српској, те досадашњим успјешно реализованим пројектима, који су од великог значаја за развој Републике Српске", изјавила је министарка Видовић и додала да је од посебног значајна подршка локалним заједницама од којих ће директну корист имати грађани.

У разговору са директором Канцеларије Њемачке развојне банке, министарка је истакла да је недавно Влада Републике Српске прихватила грант средства KfW-a за пројекат енергетске ефикасности у јавним зградама, који би требао дати допринос приближавању стандардима Европске уније у области енергетске ефикасности.

 „Посебно смо задовољни чињеницом да KfW уз кредитна средства пружа и грантове, без којих би општинама и градовима било веома тешко обезбједити потребна средства за кључне пројекте", изјавила је министарка Видовић и навела да је један од успјешних пројеката  водоснабдјевање и одвођење отпадних вода у Бањалуци, за који је обезбјеђено 18 милиона евра.

Делегација Њемачке развојне банке посебно је исказала интерес за пројекте у области енергетике, гдје се након успјешно завршене двије фазе пројекта ревитализације ХЕ „Требиње 1", наставља фаза три ревитализације с циљем продужења радног вијека хидроелектране.

​​Представници KfW-a су исказали задовољство сарадњом са Министарством финансија и поручили да очекују успјешан наставак сарадње у складу са постојећим програмским опредјељењима те финансијске институције.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.