Sign In

Министри у обиласку општине Србац најавили наставак подршке

Објављено:

Министар финансија Републике Српске, Зора Видовић, посјетила је заједно са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем, општину Србац.

Током састанка са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, истакнуто је да је Влада Републике Српске уложила у општину Србац више од 50 милиона КМ у шта нису урачуната улагања након поплава нити средства из појединих министарстава, а да ће подршка тој општини бити настављена и даље.

Министар финансија Зора Видовић најавила је да ће домаћинства која су поплављена током недавног невремена добити по 5.000 КМ из Фонда солидарности, као што је то био случај 2014. године.

„Ради се о домаћинствима у које је ушла вода и прво ћемо за њих исплатити наведена средства, а затим ће бити разматрана штета на инфраструктури, пољопривредним газдинствима и усјевима", рекла је Видовић.

Она је истакла да општина Србац испуњава све финансијске обавезе без проблема и да је њено задужење у складу са законом.

Приликом службене посјете општини Србац, министри су обишли Центар средњих школа „Петар Кочић" у који је уложено 250 хиљада КМ за санацију крова. Министар просторног уређења, грађевинарства и екологије, Сребренка Голић је најавила даљу подршку.

 "Урађен је енергетски преглед и за санацију, енергетско опремање овога објекта, термичка изолација, отвори, прозори, све оно што подразумијева енергетска ефикасност, биће сада уложено преко 600.000 КМ", истакла је министарка Голић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић изјавио је да је током обиласка општине Србац и састанка са министрима било ријечи о многим инфраструктурним пројектима. Између осталог, истакао је, да ће ресорно министарство помоћи санацију школског крова у подручној школи у Кукуљама који је у лошем стању и прекривен азбестном плочом, уз очекивање да ће бити замијењена и столарија у овој школској установи.

„Разговарали смо и о другим питањима из области шумарства, пољопривреде, збрињавања еколошког отпада и додатних улагања у развој општине. Чињеница је да ће успјешна сарадња коју наша општина има са Владом Републике Српске и другим републичким институцијама бити настављена на добробит свих грађана наше општине", рекао је начелник Драгосављевић.

Министри су обишли трасу локалног пута у засеоку Расавац, која је у изградњи. Овај пројекат вриједан је 193 хиљаде КМ. Улагања у локалну инфраструктуру ће бити настављена, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и додао да се успјешно реализују пројекти заштите од поплава.

"Тренутно реализујемо један значајан пројекат реконструкције црпне пумпе Повелич, гдје смо уложили око 700.000 КМ и грађевински радови су завршени. Тренутно је у фази инсталација машинске опреме".

Министар Пашалић је истакао да је у посљедњих пар година, само на основу субвенција, пољопривредницима Српца уплаћено око шест милиона марака. Од тога је само за живинарство издвојено 1.4 милиона КМ, а тај износ се стално повећава, рекао је министар Пашалић и додао да је неопходно обезбиједити и довољно сировине за домаће дрвопрерађиваче будући да је тај сектор у Српцу у успону.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.