Sign In

Одржана стручна расправа о Закону о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду

Објављено:

У Народној скупштини Републике Српске данас је одржана стручна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о Гарантом фонду Републике Српске, који се доноси с циљем прилагођавања пословних активности Гарантног фонда Републике Српске потребама и условима тржишта и ради јачања конкурентности привредних друштава побољшањем приступа финансијским средствима.

У обраћању учесницима, помоћница министра финансија Републике Српске, Сњежана Рудић, нагласила је да је измјенама и допунама предвиђено да овај фонд, осим појединачних гаранција издаје и гаранције за кредите одобрене искључиво циљаним групама кредитних дужника, привредницима.

Она је појаснила да то значи да ће Гарантни фонд моћи давати гаранције на портфељ кредита којег одређени финансијски посредник одобрава уз претходно договорене услове са финансијским посредником, било да су то банке или микрокредитне организације.

Помоћница министра је навела да је портфељно гарантовање уобичајено у свијету и да јавни сектор својим гаранцијама прикупља, промовише и афирмише приватни финансијски сектор који издавање кредита врши искључиво властитим финансијским изворима.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар рекао је да се овим нацртом закона Грантни фонд омогућава фирмама, компанијама и свим осталим који су обухваћени у закону да лакше дођу до кредита за своје инвестиције за обављање пословне дјелатности.

"Овим нацртом закона биће укинуто ограничење за финансирање трговачке дјелатности малих и средњих предузећа", истакао је Крчмар.

Предсједник Одбора за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је овим законским рјешењем предвиђено да се побољшају услови пословања привредника и Гарантног фонда Републике Српске.

"Овај нацрт закона омогућава да предузетници могу да раде са централним регистром хартија од вриједности, а значајнија измјена односи се на укључивање сектора трговине у могућност добијања гаранција при приступу финансијским средствима, те гарантовање за рефинансирање одређених кредита који нису били покривени гаранцијама", истакла је Стојичићева.

Представник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изјавио је овом приликом да предложене измјене и допуне Нацрта закона о Гарантном фонду Републике Српске помажу технолошки развој привреде, јер иду у корист привреде с обзиром да су у кориштење гаранција укључена и трговина која је до сада била искључена.

"Овим се подиже максимална граница са 50 на 70 одсто гарантовања на ангажована средства и уводе се гаранције на обвезнице којим привредници могу доћи до износа кредитних финансијских средстава", истакао је Тривић.

Он је подсјетио да Удружење послодаваца припрема са Владом Републике Српске једну кредитну линију гдје би требало да буде двије године грејс период, рок отплате 10 година са гарантованом каматном стопом.

"У пакету са овим било би добро да доће до усвајања коначног закона, како би Гарантни фонд Републике Српске могао помоћи привредницима да подигну већи износ кредита са дужим периодом отплате", закључио је Тривић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.