Sign In

Одржана стручна расправа о измјенама и допунама Закона о порезу на добит

Објављено:

​Давање пореских олакшица како би било поспјешено инвестирање у производне дјелатности у Републици Српској и тиме стимулисана производна дјелатност, главни су циљеви измјена и допуна Закона о порезу на добит, истакнуто је на данашњој стручној расправи која је одржана у просторијама Народне скупштине Српске.

​Основне измјене и допуне Закона о порезу на добит на почетку расправе, коју је организовао Одбор Народне скупштине за финансије и буџет, образложила је помоћник министра финансија Републике Српске Слободанка Поповић, која је истакла да се другачије уређује пореска олакшица на основу улагања у производне дјелатности.

„Пореска олакшица превасходно је предложена са циљем поспјешивања инвестирања у производне дјелатности и да тако буде стимулисана производна дјелатност", изјавила је Поповић.

Она је подсјетила да Српска у континуитету, путем умањења основице за обрачунавање пореза на добит, поспјешује реинвестирање, чиме јача производну основу привреду.

„Тако је и овим приједлогом уређено да порески обвезник може да изврши умањење пореске основице за обрачунавање пореза на добит за вриједност улагања у опрему и постројења за обављање регистроване производне дјелатности", каже Поповићева.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић, која је и предсједник Одбора за финансије и буџет, истакла је да је циљ стручне расправе да чланови Одбора и остали народни посланици добију информације и мишљења стручне јавности о предложеним измјенама и допунама Закона о порезу на добит који је у скупштинској процедури.

У стручној расправи учествовали су чланови Одбора за финансије и буџет, представници Пореске управе, Фискалног савјета, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Главне службе за ревизију јавног сектора, Привредне коморе, Уније удружења послодаваца, Удружења економиста и Савеза рачуновођа и ревизора Републике Српске, као и економских факултета универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Сви приједлози, мишљења и ставови стручне јавности који су изнесени током расправе о Нацрту измјена и допуна Закона о добити биће достављени Одбору за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.