Sign In

Посјета министра финансија Козарској Дубици

Објављено:

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас приликом службене посјете Козарској Дубици да ће до краја године Министарство финансија, Влада Републике Српске и општина Козарска Дубица заједно радити на проналажењу оптималног система за рјешавање проблема у буџету општине Козарска Дубица.

"Ова општина не може идућу годину дочекати у оваквом стању. Изненадила сам се да општина Козарска Дубица има тако велики дуг у односу на ниво буџета општине, а ријеч је о дуговима који су направљени у ранијем периоду. Сада се покушава разрјешавати дио тих дугова који су већ доспјели на извршење", изјавила је Видовићева новинарима. 

Она је, након радног састанка са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем и његовим сарадницима, навела да општина Козарска Дубица није више у прилици да се може кредитно задужити, јер је на граници задужења које је омогућено законом. 

"Не можемо и нећемо да будемо песимисти јер је могуће све то разријешити, али не у кратком року", изјавила је Видовићева. 

Она је додала да дио мјера мора предузети и општина Козарска Дубица у смислу повећања прихода, смањивања трошкова, смањивања броја запослених природним одливом, те аплицирањем за средства из бројних фондова и грантова који су доступни у Републици Српској. 

"Јако је добро што је општина израдила дугорочни елаборат о санацији буџета општине. Тај елаборат може да да квалитетне ефекте. Договорили смо се да већ у наредној седмици са тим елаборатом представници општине дођу у Министарство финансија да бисмо заједно то погледали и одлучили се за одређене потезе", прецизирала је Видовићева. 

Она је истакла да у садашњој ситуацији општина Козарска Дубица не може измиривати своје обавезе према буџетским корисницима, али ни социјална давања. 

Начелник Рељић рекао је да је са Видовићевом разговарао о старим дуговима који оптерећују буџет општине, односно судским пресудама које су дошле на наплату, а које износе више од милион КМ. 

Он је прецизирао да ријетко која општина у Српској има тако тешко финансијско стање и обавезе које износе преко 20 милиона КМ, без судских пресуда, а да због таквог стања испаштају сви грађани општине Козарска Дубица. 

"Опоравак буџета општине очекујемо тек сљедеће године због тога што имамо конкретну подршку и инструкције Владе Републике Српске и Министарства финансија", закључио је Рељић. 

Рељић је захвалио Видовићевој, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и премијеру Радовану Вишковићу, те српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за све пројекте који су средствима Владе Српске финансирани и реализовани у Козарској Дубици. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.