Sign In

Потписана два уговора о гранту за пројекте у Градишци

Објављено:

​​​​​Mинистарка финансија Републике Српске Зора Видовић, министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су данас у Сарајеву са пројектним менаџером Њемачке развојне банке Штефаном Рабеом два уговора о гранту за пројекте којима би у потпуности требао бити ријешен проблем прикупљања и прераде отпадних вода у Градишци.

Вриједност првог гранта, који је обезбиједила Швајцарска развојна агенција, износи 3,8 милиона евра, док је други, у износу од 10,26 милиона евра, обезбијеђен на основу уговора о финансијској сарадњи Њемачке и БиХ и спроводе се посредством Њемачке развојне банке.

У обраћању новинарима након потписивања уговора, министарка финансија је захвалила Њемачкој развојној банци и Министарству финансија БиХ на овом значајном пројекту за Градишку и Републику Српску, истичући да ће његова успјешна реализација допринијети бољем животу људи у читавој регији.

Она је подсјетила да Република Српска са Њемачком развојном банком реализује успјешне пројекте и у електропривреди, те да до краја ове године треба да се потпишу споразум о енергетској ефикасности, што ће бити од велике помоћи Републици Српској.

Одговарајући на питања новинара о тренутним активностима Министарства финансија на припреми буџета, министарка финансија је изјавила је да се у Републици Српској ради на повећању плата и да се тренутно врше анализе које ће бити уграђене у Буџет.

Када је у питању повећање ПДВ-а, министарка је рекла да Влада Српске не може да доноси одлуке о томе, да се тај закон доноси на нивоу БиХ и да се о томе неће разговарати док не буде потпуно конституисана нова власт на нивоу БиХ.

Она је нагласила да владе Републике Српске и Федерације БиХ тренутно раде на приједлогу споразума како би убрзо ријешили проблем расподјеле прихода од ПДВ-а.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.