Sign In

Представљени резултати истраживања утицаја опорезивања дуванских производа

Објављено:

Помоћник министра финансија Републике Српске за Ресор за макроекономске анализе, Јелена Поповић, учествовала је у раду округлог стола под називом "Утицај промјена у политикама опорезивања дуванских производа у Босни и Херцеговини на потрошњу и буџетске приходе", који је одржан у Бањалуци.

Истраживачки тим Универзитета у Бањој Луци је представио резултате истраживања обављеног током 2019. године у оквиру пројекта „Убрзавање напретка у опорезивању дувана и дуванских производа у земљама са ниским и средњим приходом", након чега је разговарано о могућности системских промјена у области опорезивања дувана и дуванских производа.

Како је оцјењено на Округлом столу, адекватне политике опорезивања дувана и дуванских производа имају значајан утицај на потрошњу цигарета, али промјене у цијени и приходима имају различите ефекте на различите социо-економске групе, што су значајни резултати за будућа разматрања приликом промјена политика опорезивања дувана и дуванских производа.

Пројекат „Убрзавање напретка у опорезивању дувана и дуванских производа у земљама са ниским и средњим приходом" (eng. "Accelerating Progress on Tobacco Taxes in Low-and Middle Income countries") реализовао је Центар за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци, уз финансијску подршку Блумберг фондације (САД) путем Универзитета Илиноис из Чикага као кровне организације и Института економских наука Београд као регионалног координатора на простору Западног Балкана.

У раду Округлог стола учествовало је 20 представника из 9 институција, међу којима су били и представници Института економских наука из Београда као координатори пројекта за регион Западног Балкана, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фискалног савјета Републике Српске, Института за јавно здравство Републике Српске и Фонда здравственог осигурања Републике Српске. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.