Sign In

Привредним субјектима за санацију економских посљедица пандемије намијењено 120 милиона КМ

Објављено:

Министарка финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, истакла је гостујући у Дневнику Радио телевизије Републике Српске да је Министарство финансија као одговор на први удар вируса корона на привреду планирало да за март, април и мај мјесец издвоји 120 милиона КМ за порезе и доприносе, минималне плате и новац за оне привредне субјекте који су радили током пандемије, али су имали значајно смањење прихода.

„Исплатили смо доприносе за мјесец март у износу преко 17 милиона КМ. Такође, до нанашњег дана уплатили смо за 25.000 радника 20 милиона КМ, са додатних три милиона КМ који су данас требали бити уплаћени. Уплате се одвијају оном динамиком како нама пристижу обрађени предмети. Сви предмети који су тачни, који су обрађени, биће на крају и исплаћени. Поново молим све привредне субјекте да уредно попуне податке за своје раднике да би им плата могла бити исплаћена", рекла је министарка Видовић.

По усвајању законске уредбу за раднике и послодавце који су имали смањен обим посла, сви приспјели захтјеви ће бити прегледани и извршиће се исплата на жиро-рачуне тих компанија, истакла је Видовић.

Констатујући да тренутна криза, за разлику од претходне двије из 1933. и 2009. године, није утицала на финансијски сектор који би требало да адкватно одговори на њу и да помогне привреди, Видовић је истакла да су након исплата планирали да ИРБ понуди кредите привредницима са смањеном кредитном стопом од 0,5 одсто.

„И поред овога, улажемо 25 милиона евра у гарантни фонд чиме ће Република Српска бити гарант привредницима који узимају кредите најчешће за обртна средства", рекла је Видовић и додала да пореске обавезе неће бити рефинансиране, јер је њихово плаћање одгођено.

„Али ће зато Република Српска за обртна средства и набавку опреме привредницима дати гаранцију од 50 одсто, а других 50 одсто ће сносити клијент који набавља ту опрему. Мислим да ће то у великој мјери подстаћи производњу и потрошњу јер је ова криза највише утицала на ове двије ставке", навела је министарка и додала да никакво задужење није скупо уколико се користи за подизање привреде на првобитни ниво.

Осврнувши се на ребаланс Буџета, који је повећан за 180 милиона КМ, министарка финансија је истакла да ће буџетским корисницима бити измирене све обавезе.

„Премијер Вишковић и ја смо данас имали видео-конференцију са свим међународним улагачима који су заинтересовани да отворе кредитне линије, да уложе новац у помоћ здравству и мислим да ћемо до краја године успјети да привреду вратимо на онај ниво који је био прије избијања епидемије корона вируса", навела је она.

Када је ријеч о средствима ММФ-а која су додијељена Српској, Видовићева је рекла да су та средства планирали да уложе у здравство и привреду.

„У здравство смо већ уложили 135 милиона марака и у привреду око 40 милиона. Остаје нам још да један дио из тих средстава уложимо у ове двије гране, али је сигурно да ће улагања бити много већа од ових средстава ММФ-а" додала је министарка у Дневнику Радио телевизије Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.