Sign In

Стручна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање

Објављено:

Представници Министарства финансија Републике Српске учествовали су данас у Бањалуци у стручној расправи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање, коју је организовао Одбор за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је поменути Нацрт закона на својој 8. сједници, с циљем да се домаћа регулатива и добра пракса земаља у окружењу, као и релевантни прописи и стандарди Европске уније уграде у постојећу законску регулативу, те прилагоде правном систему и условима домаћег финансијског тржишта.

Разлози за доношење овог закона садржани у потреби веће заштите корисника осигурања и инвеститора у овој области, путем доградње корпоративног управљања и јачања  основног капитала друштава за осигурање, као и појачавања надзора над радом друштва за осигурање.

Овим нацртом прецизиран је статус и начин рада филијале друштва за осигурање из Федерације БиХ, која послује на територији Републике Српске као и њених нижих организационих дијелова, а у складу са измјеном појма филијала.

Предложено је повећање основног капитала друштава, у двије фазе, у циљу припреме друштава за увођење либерализације цијена осигурања од аутоодговорности. Ово повећање основног капитала пратило је и повећање гарантног фонда друштава за осигурање.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник Одбора за финансије и буџет, Жељка Стојичић истакла је да је ова стручна расправа организована како би народни посланици добили потребне информације, стручна мишљења и приједлоге стручне јавности о предложеним измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање који је у скупштинској процедури.

Она је нагласила да ће Одбор усвојити извјештај који ће бити достављен предлагачу закона.

Прије тога, стручна јавност ће доставити мишљења и приједлоге измјена и допуна Закона о друштвима за осигурање Одбору за финансије и буџет.

​У стручној расправи осим представника Министарства финансија Републике Српске, учествовали су представници Републичког секретаријата за законодавство, Агенције за осигурање Републике Српске, Комисије за хартије од вриједности Републике Српске, Бањалучке берзе, Привредне коморе Републике Српске, те невладиних организација.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.