Sign In

Уређење банкарског сектора Републике Српске је уставно право и обавеза органа Републике Српске

Објављено:

За Министарство финансија Републике Српске став директорице Агенције за банкарство Републике Српске, Славице Ињац, у вези са супервизијом банака је неприхватљив и није заснован на законским рјешењима у Републици Српској и БиХ.

Амандманом XXXII на члан 68. тачка 7. Устава Републике Српске, утврђено је да Република Српска уређује и обезбјеђује банкарски систем. У складу с тим, чланом 5. Закона о Агенцији за банкарство Републике Српске, утврђено је да је једна од основних надлежности Агенције за банкарство Републике Српске провођење мјера ради очувања стабилности финансијског сектора, на коју, у највећој мјери, утиче стабилност пословања системски значајних банака.

Законом о Централној банци БиХ, Централној банци БиХ није утврђена надлежност за надзор банкарског сектора, те сходно томе, Централна банка БиХ није ни оспособљена за вршење посредног или непосредног надзора над банкама.

Имајући у виду рјешења новог закона о банкама, посебно у сегменту овлашћења Агенције за банкарство Републике Српске у надзору системских банака, као и нове инструменте и мјере које је иста дужна да примјењује у надзору и рјешавању проблематичних системских банака, Министарство финансија стоји на становишту да постоје сви потребни услови за несметану супервизију свих банака у Републици Српској.

Свака промјена у погледу супервизије банака у БиХ представљала би пренос надлежности са Републике Српске на заједничке институције БиХ, што је за Републику Српску неприхватљиво, а Министарство финансија никада неће пристати на таква рјешења.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.