Sign In

Успјешно исплаћена пета емисија обвезница старе девизне штедње

Објављено:

​Власницима старе девизне штедње у Републици Српској који су у четвртом циклусу верификовали стару девизну штедњу, уплаћен је и посљедњи ануитет у укупном износу од 6,7 милиона КМ, чиме је исплаћен цјелокупан дуг који је за пету емисију обвезница износио 70,8 милиона КМ.

Закључно са овом исплатом, за пет успјешно отплаћених емисија обвезница старе девизне штедње, Република Српска је по основу доспјелих купона исплатила укупно 471,6 милиона КМ, док је кроз готовинске исплате, које су претходиле емисијама, укупно исплаћено 68 милиона КМ. Кроз ова четири циклуса верификације обухваћено је  укупно 47.116 власника старе девизне штедње.

Прву емисију обвезница по основу дуга за стару девизне штедњу Република Српска је емитовала 28. фебруара 2008. године. До сада је емитовано седам емисија обвезница старе девизне штедње, а у току је припрема 8. емисије, која би требала да буде до краја 2018. године.

Све наведене емисије су емитоване са роком доспијећа од пет година од дана емисије, уз фиксну каматну стопу од 2,5% годишње. Отплата је предвиђала десет полугодишњих рата, од којих је посљедња за обвезнице пете емисије иплаћена данас.

Обвезнице старе девизне штедње котирају на Бањалучкој берзи и имају изузетно високу тржишну вриједности, која готово никад није била испод 90% вриједности обвезнице, а власницима је остављена могућност да умјесто чекања полугодишњих доспијећа, могу да  продају своје обвезнице и одмах намире потраживање по тржишној вриједности.

Под старом девизном штедњом подразумијевају се девизна средства код банака на територији Републике Српске са стањем на дан 31. децембра 1991. године, укључујући камату обрачунату до тог датума, а умањена за директне исплате банке након тог датума, за пренесена и искоришћена средства са јединственог приватизационог рачуна у Републици Српској и за евентуалне исплате послије 31. децембра 1991. године по било којем другом основу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.