Sign In

Утврђени Приједлог закона о измјени Закона о банкама требао би да олакша пословање и усмјери вишак пласмана у привреду

Објављено:

„Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Закона о измјенама Закона о банкама по хитном поступку, а измјене су произашле на основу захтјева Удружења банака Републике Српске", изјавила је након 22. редовне сједнице Владе министар финансија Републике Српске, Зора Видовић.

Током више од двије године примјене Закона о банкама Републике Српске, извршено је праћење примјене ограничења изложености банака према једном лицу или групи повезаних лица, те је закључено да би се шира кредитна активност банкарског сектора у цјелини могла остварити подизањем највеће допуштене изложености са 5% на 15%, а да, при томе, не дође до угрожавања стабилности банкарског сектора. 

Министар Видовић је навела да се захтјев односио на то да је изложеност банака према једном или више повезаних лица била ригорозна и износила је 5% од признатог капитала, тако да је то ограничење спречавало банке да буду више изложене и пласирају веће нивое кредита.

Предложена измјена требало би да допринесе већем пласману нових кредита и расту приватних и јавних инвестиција, те да подржи привреду и јавни сектор, али уз даље очување адекватног управљања ризицима пословања банке у вези са пословањем са повезаним лицима. Остала ограничења у пословању са повезаним лицима, утврђена законом, и даље остају на снази и не мијењају се, а тичу се велике изложености, највеће допуштене изложености, као и услова за прекорачење највеће допуштене изложености.    

,,Ограничење које је било 5 одсто повећали смо на 15 одсто, односно сваки кредитни портфолио може да буде 15 одсто необезбијеђен колатералом. Наравно, банке ће одређивати ко је клијент којем могу дати такав кредит. Сматрамо да овим банка неће бити угрожена", истакла је министар Видовић.

Она је додала  да ће овом измјеном банкама бити олакшан посао, те изразила наду да ће више средстава бити пласирано у привреду и друге области.

Влада Републике Српске је на 22. редовној сједници утврдила и Одлуку о прихватању донације Владе Србије у укупном износу 9.300.000 евра (18.189.219 КМ) ради реализације започетих капиталних пројеката у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.

„На основу ове одлуке, свакој општини или граду у Републици Српској ће на основу кандидованих пројеката бити расподјељена средства од 50.000 евра до 500.000 евра, у зависности од комплексности пројеката који су кандидовани", навела је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Она је најавила да ће у наредном периоду Министарство финансија склопити уговоре са општинама и градовима како би јединице локалне самоуправе што прије могле започети провођење процедура јавне набавке и реализације пројеката.​



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.