Sign In

Министар Голић са сарадницима иде у Хрватску на јавну расправу о одлагалишту нуклеарног отпада на Трговској гори

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, са сарадницима, учествоваће сутра, 3.3.2016.у Двору на Уни (Република Хрватска) на јавној расправи о Стратешкој студији утицаја на животну средину Националног програма спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, коју организује Државни завод за радиолошку и нуклеарну сигурност Хрватске. Предметна расправа се, конкретно, односи на на реализацију пројекта одлагања радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора, Черкезовац,  у општини Двор (Република Хрватска). Јавна расправа ће се одржати у кино сали Народног свеучилишта Двор (Трг бана Јосипа Јелачића 9), с почетком у 16 часова.

Осим Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, које је и референтна институција за спровођење ЕСПО конвенције у БиХ, на јавној расправи потврђено је учешће начелника општина Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, директора ЈП Национални парк „Уна“ д.о.о. Бихаћ те представника Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Очекује се и учешће начелника федералних општина у сливу ријеке Уне те представника Државне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ.

Министар Сребренка Голић каже да Резолуција Народне скупштине Републике Српске о противљењу активностима изградње одлагалишта отпада ниске и средње радиоактивности у општини Двор (Република Хрватска) обавезује све институције да предузму све активности на заштити живота и здравља људи и животне средине на овом подручју и истиче: „Ми смо одлучили да дјелујемо превентивно и проактивно, јер је то далеко бољи  приступ него приступ реакције на нешто што се већ десило. Чињеница је да морамо заузети резолутни став када смо угрожени, а поготово када је угрожено здравље и животи становништва! Иако нисмо формално позвани од стране Републике Хрватске да присуствујемо јавној расправи о студији утицаја на животну средину пројекта одлагања радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора, као контакт институција за спровођење ЕСПО конвенције у БиХ и институција надлежна за заштиту животне средине у Републици Српској, ићи ћемо у Двор јер је то прилика да искажемо свој став и противљење изградњи одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори, у непосредној граници БиХ, што је јединствен случај у цијелом свијету!“ ​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.