Sign In

Министар Сребренка Голић уручује дозволу за пробни рад Термоелектране Станари

Објављено:

Потпредсједник Владе Републике Српске и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић  присуствоваће сутра, 21.05.2016. године у 12.00 часова (плато поред управне зграде у Станарима) прослави поводом обиљежавања Дана компаније „ЕФТ – Рудник и Термоелектрана Станари“, и том приликом уручити  дозволу  за пробни   рад   и  привремену  употребу  Термоелектране  „Станари“,  инсталисане  снаге  300 MW,  са објектима који чине техничку и функционалну цјелину. 
Инвеститор  изградње ТЕ Станари је  EFT Group,  а извођач  радова Dongfang Electric Corporation из Кине, а ријеч је о једној од највећих инвестиција у енергетском сектору Републике Српске и Босне и Херцеговине.
Комисија за технички преглед коју је, по овлашћењу Министарства, формирала Јавна установа Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске је констатовала да су сви радови на наведеној техношкој цјелини изведени у складу са издатим дозволама, пројектном и техничком документацијом, уз врло висок квалитет изведених радова и уграђене опреме која посједује све законом прописане атесте.
У свим фазама пројектовања, изградње и надзора технолошке цјелине за коју је издата дозвола за пробни рад и употребу  учествовало је више од 20 домаћих правних лица.
Када је у питању заштита животне средине,  у ТЕ Станари  примијењена је  технологија која је јединствена у ширем окружењу и која гарантује  да ће утицаји на животну средину бити минимални, а емисије загађујућих гасова у граничним вриједностима прописаним ЕУ директивама.
 Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.