Sign In

Бесповратна средства за јачање отпорности заштићених подручја

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, која као надлежна особа  за спровођење Оквирне конвенције УН о климатским промјенама у име Босне и Херцеговине предводи делегацију БиХ на  24. конференцији Уједињених нација о климатским промјенама, која се одржава у Катовицама у Пољској, наставила  је преговоре о пројектима ублажавања и прилагођавања на климатске промјене који би се требали реализовати у Републици Српској и Ф БиХ.  
Веома значајни преговори вођени су за Пројекат „Унапређење финансијске одрживости и јачање отпорности заштићених подручја кроз успоставу концепта одрживог рекреирања и партнерства са приватним сектором“  са којим ће Министарство, као надлежна институција (Focal Point)   за БиХ,  аплицирати за финансирање кроз VII циклус Глобалног фонда за животну средину   (GEF).   Циљ предложеног пројекта је постизање унапређења управљања заштићеним подручјима кроз остваривање већих прихода на основу одрживе рекреације и појачане отпорности на климатске промјене. 
„Ради се о Пројекту који се дијелом финасира из бесповратних средстава ГЕФ-а у износу од 3 милиона  долара.  Пројекат је фокусиран на елиминисање негативних  ефеката на заштићена подручја  учесталих екстремних временских прилика у посљедне двије деценије (поплаве, суше, клизишта, шумски пожари, и сл) који су условљени климатским промјенама. У оквиру овог пројекта радиће се и на прилагођавању законског и планског оквира, односно на  креирању мјера за прилагођавање и јачање отпорности заштићених подручја на климатске промјене, како нам се не би поновило нешто слично клизишту које смо имали у НП Сутјеска почетком ове године. Средства би требала бити на располагању 2020. године, а предвиђено трајање Пројекта је пет година”, рекла је министар Голић.
Министар Голић са члановима делегације, састала се и са министром заштите животне средине Пољске Хенриком Ковалчиком (Henryk Kowalczyk), и замјеником министра  енергетике  Гжегожем  Тобишовским (Grzegorz Tobiszowski). На састанку су размијењена искуства о процесу приступања ЕУ, са посебним акцентом на прилагођавање термоелктрана на угаљ европским стандардима.  Министар Голић је након састанка истакла да су пољска искуства у процесу прилагођавања ТЕ на угаљ значајна за Српску и Ф БиХ, као и да је посебна пажња посвећена пољским искуствима у повлачењу средстава из ЕУ фондова.
Министар Голић и делегација БиХ, настављају учешће на Конференцији УН о климатским промјенама.
 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.