Sign In

Донација од 17, 3 милиона долара за нови пројекат енергетске ефикасности

Објављено:

Зелени климатски фонд обезбиједио је  17,3 милиона долара за Републику Српску и Ф БиХ нови пројекат из области енергетске ефикасности,  који ће, између осталог, допринијети преласку са кориштења фосилних горива на обновљиве изворе енергије, креирању нових радних мјеста, дугорочном смањењу загађења ваздуха и заштити здравља грађана .
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истиче да је ова донација резултат активног учешћа БиХ на свим конференцијама и састанцима под окриљем УН о климатским промјенама, али и многих билатералних састанака које је, као контакт особа за Конвенцију за климатске промјене и за Зелени климатски фонд,  имала са званичницима земаља које су у борду директора Фонда.
„Ово су прва средства која је Зелени климатски фонд додијелио БиХ за ову намјену“, каже министар Голић и додаје да се ова бесповратна средства дијеле у износу 50% за Републику Српску и 50% за Федерацију БиХ, а више од 90% средстава биће уложено директно у објекте, односно у мјере за побољшање енергетске ефикасности. Имплементација пројекта трајаће осам година – од 2018. до 2025. године.
Министар Сребренка Голић каже да ће "утопљавањем" обданишта, школа, факултета и јавних здравствених установа бити обезбијеђени бољи услови боравка и рада за крајње кориснике.
„У Републици Српској постоји више од 800 образовних установа, више од 75 објеката из области јавног здравства које је потребно обухватити пројектима енергетске ефикасности", наглшава Сребренка Голић . 
У оквиру пројекта Енергетска ефикасност,  који је у току, у Републици Српској су до сада завршени радови на 18 објеката, од којих  је 16 образовних установа и двије болнице, а на седам су радови у току.
Она наглашава да, осим материјалних уштеда, пројекти енергетске ефикасности доприносе ангажовању домаће грађевинске оперативе и произвођача грађевинских материјала и опреме.
Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу каже  да би реализацијом овог пројекта требало да буде обухваћено 430 јавних објеката у којима ће 150.000 корисника имати боље услове боравка и рада.
Синаноглу је истакла да ће током реализације пројекта бити отворено 5.600 радних мјеста са пуним радним временом и обучено више од 2.500 лица у области одрживог енергетског менаџмента.
Она је нагласила да ће имплементацијом мјера енергетске ефикасности кроз овај пројекат бити достигнута нулта стопа емисије угљика, а емисија стакленичких гасова биће смањена за 2,02 милиона тона еквивалента угљендиоксида.
Сезин Синаноглу каже да је 70 одсто јавних објеката у БиХ изграђено прије више од 30 година, када се није водило много рачуна о енергетској ефикасности те да стога постоји хитна потреба за 'утопљавањем' јавних објеката,  с циљем унапређења енергетске ефикасности и преласком са угља и нафте на обновљиве изворе енергије.
Пројекат „Повећање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљика у Босни и Херцеговини“   спроводи УНДП у партнерству са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију  и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске,  Федералним министарством за просторно уређење, Фондом за заштиту животне средине Федерације БиХ  и Министарством спољне трговине и економских односа БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.