Sign In

Међународна година мапа

Објављено:

Обиљежавање Међународне године мапа у Босни и Херцеговини биће организовано кроз низ догађаја, почевши од децембра 2016. године. Учесници у овом пројекту, чији је главни циљ указивање на значај мапа у свакодневном животу и картографије у струци и науци, су Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, Архитектонско-грађевинско-геодетски и Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци, а под покровитељством Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Владе Републике Српске.
Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске (ИУГЕРС)  именован је за контакт-институцију за обиљежавање Међународне године мапа на простору Босне и Херцеговине, што представља велико признање овој јавној установи.
Међународна година мапа 2015-2016. (The International Map Year - IMY) је глобална прослава значаја и јединствене улоге мапа и карата, подржана од стране Уједињених Нација и Међународног картографског савеза (ICA – International Cartographic Association).
Главну активност у оквиру овог пројекта представљаће изложба мапа, карата, картографских инструмената и ГИС-а која ће бити одржана од 06. до 16. децембра у изложбеном салону Банског двора, у Бањој Луци.
На изложби ће бити представљен и дио докторског рада Јелене Станковић у којем су карте Бање Луке пронађене у архивима, библиотекама и музејима Европе кориштене као основни алат. Рад под називом Мапирање и сјећање Бање Луке је успјешно одбрањен на Универзитету Dundee, Шкотска, Велика Британија, под менторством Lorens Holm и Charles Rattray.
Поред овог догађаја, у хотелу Босна, 07. и 08. децембра биће одржана XII Међународна научно-стручна конференција под називом Савремена теорија и пракса у градитељству. Такође, 08. децембра са почетком у 14 часова, у Банском двору, одржаће се и Свечана академија поводом обиљежавања 20 година Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци.
С циљем приказивања изложбе што широј публици и у складу са циљевима самог пројекта, изложба ће се наредне године у различитим периодима организовати и у другим градовима Босне и Херцеговине.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.