Sign In

Министар Голић примила шефа Канцеларије ЕБРД за БиХ

Објављено:

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић састала се данас,17.10.2016. године, у свом кабинету са Ијаном Брауном (Ian Brown), шефом канцеларије Европске банке за обнову и развој (EBRD) за БиХ.

На састанку се разговарало о мјерама за повећање енергетске ефикасности, као једном од начина за укупно смањење потрошње енргије.

Ијан Браун је упознао министра Голић да ЕБРД припрема нову повољну кредитну линију за повећање мјера енергетске ефикасности у објектима индивидуалног и колективног становања, која ће бити пласирана преко комерцијалних банака, а корисници би биле заинтересоване заједнице етажних власника чији би органи доносили одлуке о кредитном задужењу, као и власници индивидуалних стамбених објеката.

Министар Голић је истакла да је неопходно радити на подизању свијести јавности о значају повећања мјера енергетске ефикасности те да Министарство улаже напоре да грађанима Српске презентује податке да се свако улагање у ове мјере веома брзо исплати кроз остварене уштеде за утрошену енергију. 

На састанку је, између осталог,  било ријечи и о Мандатном писму о оперативном и финансијском реструктуирању Топлане Бања Лука, које су потписали ЕБРД и Град Бањалука.   

Према наводима представника ЕБРД, реализација овог посла очекује се почетком наредне године, а подразумијева инвестиције у модернизацију Топлане и прелазак са фосилних на обновљиве изворе енергије,   а како је Ијан Браун истакао, ЕБРД ће помоћи и у другим важним сегментима који оптерећују бањалучку Топлану. Он је рекао да ЕБРД настоји да преко швајцарске државне агенције за развој  SECO обезбиједи грант средства која би била инвестирана у, како је рекао, корист индивидуалних потрошача, а подразумијева санацију и проширење постојеће топловодне мреже и уградњу калориметара, што би омогућило јефтиније гријање за крајње кориснике.

Министар Голић је истакла да је рјешавање проблема бањалучке Топлане горуће питање, не само с аспекта пословања овог предузећа, него  и квалитета испоруке топлотне енегрије.  Она је рекла да очекује да би повољније цијене гријања утицале и да се велики број грађана у индивидуалним стамбеним објектима такође прикључи на даљински систем гријања,  чиме би биле смањење емисије загађујућих честица у ваздух из индивидуалних ложишта током зимског периода, што је проблем на који Министарство не може утицати.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.